На 31 май изтича срокът за прием на документи по програма „Родители в заетост“

   Агенция по заетостта уведомява, че продължава срокът на действие на общо четири мерки за запазване на заетостта, осигуряване на нова заетост и за подкрепа на семействата заради пандемията, реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Допълнително финансиране, осигурено с ПМС 182/07.05.2021 г.,  дава възможност мерките да се изпълняват до посочените срокове:

  • Програмата „Родители в заетост”, която осигурява детегледачи на:

–  Родители  на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, като родителите имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

–    Многодетни родители – с три или повече деца на възраст до 12 г. , които са се върнали на работните си места, като децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

–   Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 23 млн. лв.  Документи по програмата ще може да се подават до 31.05.2021 г. От нейното начало са платени близо 48 млн. лв., като 7 162 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

През месеца април 2021 г. в област Ямбол работят 58 детегледачи, наети по проекта.