На Съединението община „Тунджа“ събра на една сцена български и бесарабски изпълнители

На големия български празник – Съединението, община „Тунджа“ отново организира фолклорния концерт „Всички българи заедно“ в с. Победа, но тази година той прерасна и във финал на „Поход на единението българско“ и събра на една сцена български и бесарабски фолклорни изпълнители.

Честването на националния празник започна в центъра на селото с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните победенци. Зам.-кметовете на общината Татяна Стоева и Светла Стоянова, кметът на селото Димка Панева, областният управител Георги Чалъков и неговият заместник Драгомир Димитров отдадоха почит пред паметта на загиналите за България.

Празникът продължи с фолклорния концерт „Всички българи заедно“, организиран от Асоциация Обмен – България – Франция, община „Тунджа“ и Българска академия на науките и изкуствата.

„В Деня на Съединението тунджанци можем да бъдем горди от уникалната общност, която изградихме през годините. Ние доказахме нейната сила в редица благородни каузи и прояви, съхраняващи българските традиции. Преодоляхме много предизвикателства и вярваме, че ще се справим, каквото и да предстои, защото сме сплотени. Защото сме научили уроците на Съединението и сме ги превърнали в наше ръководно начало!“, каза в приветствието си към присъстващите зам.-кметът на община „Тунджа“ Татяна Стоева.

„Аз съм много горд, че вие идвате да почетете този празник, той се провежда тук, защото имам възможност да създам обстановка, но цялата заслуга е ваша и на община „Тунджа“, с която се борим за една и съща кауза – България“, каза развълнуван Христо Костов, който живее и работи във Франция, но се завръща в Победа заради този празник.

В празника се включиха Фолклорните певчески групи от с. Победа, от НЧ „Мисъл – 1931“ с. Овчи кладенец, от  Пенсионерски клуб „Надежда“ с. Гълъбинци, Женска певческа група „Росна китка“ и Детска фолклорна група за народни хора при НЧ „Джон Атанасов- 1928“ с. Бояджик, Певческа група за автентичен фолклор при НЧ „Добри Керанов“ с. Стара река и Детски танцов ансамбъл „Пъргавелче“ гр. Шумен.

С индивидуални изпълнения се представиха Радка Иванова и Наталия Георгиева от Победа, Георги Георгиев от Овчи кладенец и Веселина Михайлова от Гълъбинци.

В празника „Всички българи заедно“ се включиха и изпълнители от „Поход на единението българско“, организиран от Български арт и фолклорен център „Нестия“ и посветен на Съединението. Той се реализира за първи път с идеята да обедини на една сцена българи от диаспорите и от страната. В Победа се изявиха младата певица Георгия Райкова, солистката на „Трамвай №5“ Джина Иванова, която представи новия си фолклорен албум, и бесарабски българи от Украйна.

На сцената прозвучаха уникалните изпълнения на Народен вокален ансамбъл „Флоаре ед мелин“ с. Лиманское, Народен вокален ансамбъл „Калина“, Народен вокален ансамбъл „Церенкуда“, и Народен вокален ансамбъл „Роден край“, които са към Областния център за национални култури и развитие гр. Рени – Украйна.

Финалът на празника постави фолклорен ансамбъл от гр. Своге, а концертът „Всички българи заедно“ тази година успя в най-пълна степен да постигне целта си със силата на изкуството и фолклора да обедини българи от страната и от чужбина.