На Кръстовден празнуват 1 242 жители на Ямбол

На 14 септември Българската православна църква почита един от дванадесетте велики християнски празника – Въздвижение на Светия кръст Господен, известен като Кръстовден.

През 326 година  Света Елена – майката на император Константин Велики, се отправя към Светите места в Палестина, за да търси Гроба Господен. Намира пещерата, както и заровени в земята три кръста. Частица от Животворящия Кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият Кръст е положен в йерусалимския храм „Възкресение Христово“.

Според народните вярвания този ден се свързва с края на лятото и началото на есента, „денят и нощта се кръстосват“, което ще рече , че са равни по времетраене. Осветява се семето за посев и започва гроздоберът.

По древен обичай свещениците, с кръст в ръка, отслужват водосвет по домовете за здраве.

В Ямбол днес празнуват 1242 души – жените са 548, а мъжете – 694.

Най-многобройни са дамите на име Красимира – 295 дами,  115  жени са с името Кристина, 14 се казват Ася, а повод за празнуване имат още  Кръстина – 57, Кръстинка – 40,  както и Кристиана – 41.

Сред мъжете най-разпространеното име е Красимир – 486, господата на име Кристиан са 104, Кръстьо – 52, Кънчо – 44 и Ставри – 8 мъже.

Честит празник на всички именици!