На Коледа земята трепти в ритъма на ямболския коледарски буенек

Общината е подала заявка за регистриране на характерния танц като запазена марка на града.

 

На Коледа – по ямболски – със завладяващия танц на неповторимите ямболски коледари. Така градът ще отбележи отново най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Уникалната за България традиция на танцуващите коледари,  характерна единствено за град Ямбол, е заявена от общината в Петентното ведомство за регистриране на „Ямболски коледарски буенек“ като запазена марка.

На връх Коледа – 25 декември, най-добрите коледарски групи ще покажат майсторство с ритъма на мъжкия буенек. Празникът очаква всички жители и гости на града от 11.30 часа в Градския парк на сцената до централния фонтан. За начало ямболлии ще могат да се насладят на празничния концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“.

От 12.40 часа започва тържествената Коледна церемония с празничното обръщение на кмета Георги Славов и Рождественското послание на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

В 13.00 е началото на представянето на танцуващите коледари. Общо 11 групи(куди) ще участват в дефилето. Всички те са в вписани в специалния Регистър на коледарските групи и отличени като пример за съхраняване на автентичната ямболската традиция. От миналата година представянето на кудите няма конкурсен характер. Всички допуснати до участие са покрили предварителните критерии за придържане към установените традиции и осигуряване тяхната приемственост. В надиграването на Коледа всяка група ще доказва на многобройната публика своето майсторство в пресъздаването на уникалния ямболски обичай – с танц, облекло, персонажи, подбор на песни и благословии. Всички групи получават диплом за участие и парични премии като стимул за поддържането на традицията.

 

Утре, 21 декември пък ще бъде Празникът на детските коледарски групи. Общо 15 са участници от различни ямболски училища и детски градини. Представянето им започва от 11.00 часа на сцената в Голямата зала на общината.

Детският коледарски празник ще бъде съпътстван от благотворителен базар с изработени играчки и други празнични аксесоари и декорация. Изделията са дело на малчугани от детските градини. Събраните средства ще бъдат внесени във фонда на традиционната Коледна благотворителна кампания на община Ямбол „Подай ръка – спаси живот“. В допълнение на празничната атмосфера, във фоайето на залата ще бъде подредена и изложба базар „От Коледа до Васильовден“, провеждана ежегодно от Общинския детски комплекс.