Най-важни са учениците

Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“ има близо 60-годишна история. Време, достатъчно дълго, за да утвърди име и авторитет сред училищата в града и областта. Но и време, през което над петдесет випуска получават образование и професия със сигурна реализация. Днес, броени дни преди края на поредната успешна учебна година, настоящите ученици на гимназията споделят в непринуден разговор как и защо са избрали това училище и специалност, какви са очакванията и надеждите им, за какво мечтаят.

Специалност Строителство и архитектура – защо точно това? Не е ли трудно? Искате ли да се реализирате в тази област?

„Исках да уча строителство още след като завърших седми клас, но тогава не ми достигна бал, за да ме приемат. След осми клас кандидатствах отново и успях. Не съм опитвал в други училища, защото винаги съм искал тази специалност. Строителството ме вдъхновява, убеден съм, че ще бъда добър строителен техник.“ (Атанас Иванов, IXа клас)

„Избрах сам специалността. Oбичам да рисувам, печелил съм конкурс за рисунка, наравена с компютърна програма PAINT. Сега с удоволствие се уча да рисувам свободен Spirit effect върху пана с латексови бои. През следващите години ще изучаваме и AutoCAD – програма за чертане и проектиране.“(Нейко Георгиев, IXа клас)

„Избрах това училище и специалност, защото вече брат ми учеше тук. Харесва ми и не съжалявам.“(Стилиян Александров, IXа клас)

„Бях избрала друго училище и специалност много различна от тази. Но ме поканиха да разгледам професионалната гимназия и макетите на къщи, които видях, ме впечатлиха. Казах си: “И аз искам да правя такива!“. Днес знам, че съм направила правилния избор.“(Красимира Кюстелова, Xа клас)

„Строителството ми е хоби, колкото и да звучи невероятно, казано от момиче. Била съм на строителни обекти с баща ми, умея да лепя фаянсови плочки и участвах в училищния кръг на състезанието „Най-добър млад строител“, помагала съм при направата на електрически инсталации. Сега завършвам десети клас и вече имам много идеи и планове с какво ще се занимавам в бъдеще, но зная, че професията, която ще придобия тук ми гарантира добре платена работа.“(Габриела Желева, Xа клас)

„Избрахме училището, защото послушахме съвета на семействата си, които знаеха, че специалността е добра и ще получим качествено образование. Не съжаляваме за избора си. Харесват ни преподавателите, имаме възможност да продължим лесно висшето си образование по същата специалност, защото получаваме много добри основни знания.“(Атанас Манолов, Георги Георгиев, Иван Александров, Йордан Йорданов, Калоян Колев, Xб клас)

 

Специалност Геодезия  – защо я избрахте?

„Винаги съм искала да уча това. Направих проучване и видях, че има две училища, където се изучава  – в Стара Загора, но там не успях след седми клас да се запиша, и  в Ямбол. Доволна съм, защото в момента групата по геодезия е малка и преподавателят може да ни обяснява индивидуално и по-добре, всеки може да работи с геодезическите уреди. Със сигурност ще продължа висшето си образование по тази специалност“(Камелия Узунова, Xб клас)

„Нямах представа какво е да учиш геодезия. Сега много ми харесва. Специалността ме избра.“ (Денелин Вичев, Xб клас)

 

Специалност Недвижими имоти – силно икономически насочена, динамична професия Брокер на недвижими имоти, практикувана еднакво добре от мъже и жени. Така ли е и за вас?

„Няма да скрием, че първоначалният ни избор за продължаване на образованието след седми клас беше друг, съвсем различен и далечен от недвижимите имоти. Но за наш много добър късмет, паралелката, към която се бяхме насочили, не се сформира и се насочихме към второто си желание. Радваме се, че сега учим това. Професията на брокера е перспективна, дава възможност да срещи и общуване с много и различни  хора, може да бъде основна професия, защото е добре платена, но може да бъде и източник на допълнителни доходи, спечелени в свободното време. Подходяща е за комуникативни и позитивни момичета като нас J“ (Вилислава Вълкова, Миглена Петрова, Спасия Емилова – Xа клас, Мария Луизу – XIа клас)

„Не бях избрала какво да уча, но представянето на специалността, което направиха учителите от гимназията пред мен, ме заплени. Спомням си с усмивка деня преди 4 години, когато това се случи. Предметите, които изучaваме ни дават много широки познания за градоустройството и строителството на сгради, учим икономически дисциплини и такива, свързани със законите и устройството на държавата. Но лично за мен най-приятни са онези часове по учебна практика, когато мога да рисувам пана със свободен Spirit effect, защото амбицията ми е да продължа висшето си образование в областта на компютърната анимация. Брокер ще бъда през свободното си време и така ще подпомагам финансово следването си“ (Елена Зурлева, XIа клас)

Докато течеше импровизираното интервю, Елена Зурлева получи грамота за успешното си участие в Шестия национален конкурс за рисунка „Моето Аз“.

Такива са учениците на Професионалната гимназия по строителство и геодезия – умни, креативни, красиви, лъчезарни, жизнерадостни, удовлетворени от избора, който са направили за бъдещето.