Над 400 човека в Ямбол носят имената на Светите братя Кирил и Методий и празнуват днес

На 11 май Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил /827 година – 14 февруари 869 година/ и Методий /815 година – 6 април 885 година/, закрилници на Европа и създатели на азбуката глаголица, която намира почва за разпространение в България и води до създаването на богата книжнина по време на владетелите Борис, Симеон и Петър.

В началото на живота си синовете на друнгария Леон, подстратег на Солун, поемат по различен път. По-големият – Методий, избира военната кариера. Кирил, по-малкият, учи в знаменитата Магнаурска школа в Константинопол и печели славата на най-учения и умен мъж в Източната Римска империя. Многократно е изпращан на важни просветителски мисии от императора – при хазарите, арабите, във Великоморавия, при папата в Рим.

По-късно Методий се отказва от военното поприще, замонашва се манастира „Свети Полихрон“ в Мала Азия и помага на брат си в създаването на азбуката, придружава го при пътуванията му. След смъртта на Кирил в Рим Методий е въздигнат в архиепископ на Великоморавия, където и умира.

Солунските братя са част от Светите седмочисленици. Останалите са техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, които получават радушен прием в България от княз Борис Михаил, създават училища, книжовни школи, превеждат и пишат книги.

Имената на двамата светци са от гръцки произход. Кирил означава в превод на български „господар“, а Методий – „методичен, подреден“.

През 1863 година 11 май се установява като църковен празник на Светите братя и след Освобождението се превръща в общоучилищен празник на славянските първоучители.

На този ден в Ямбол празнуват 477 души – 274 мъже и 203 жени.

Най-разпространеното мъжко име от празнуващите днес е Кирил, както се казват 211 души, сочи справката от отдел „Регистрация и гражданско състояние“ на Община Ямбол. Мъжете, които също имат имен ден са: Киро – 26, Методи – 23, Кирчо – 13, Керан – 1.

При дамите Керанка е с най-много представителки – 83, следвани от имениците, кръстени Кина – 59 жени, Кера – 55 празнуващи, Кинка – 3, Кераца – 2 и Кира – 1 жена.

Община Ямбол честити празника на всички именици и им пожелава здраве и успех!