Над 180 000 потребители следят за фалшиви касови бележки с мобилното приложение на НАП

Над 180 000 потребители ежедневно могат да действат като данъчни инспектори и да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Това е възможно с мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху бележката. Чрез приложението, до този момент са инспектирани над 460 000 бележки, като само за тази година те са повече от 30 000 и нито една не е била фалшива.

Проверката е в две фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка. Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

Освен с функция „данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен  статус, данъчен календар и  справка за регистрация по ДДС.

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за  Android устройства.