Наблюдаваме лунно затъмнение на 5 май

ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ ОТ ПОЛУСЯНКАТА НА ЗЕМЯТА, видимо от Австралия, Антарктида, Африка, част от Азия и Европа, включително България ще наблюдаваме на 5 май, информират от АОП- Ямбол. 
Началото на затъмнението е в 18:14 ч., когато североизточният край на Лунния диск постепенно ще започне да потъва в южната част на Земната полусянка. Тъй като обаче Луната за нашата страна изгрява около и след 20:30 ч. в зависимост от местоположението ни и височината на местният хоризонт, то от БЪЛГАРИЯ, затъмнението ще се наблюдава СЛЕД МОМЕНТА НА МАКСИМАЛНАТА ФАЗА, който е в 20:23 ч., когато Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв край на своя диск. Явлението ще бъде видимо недълго след това, тъй като лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за сравнително кратък интервал време около техния максимум – докъм 45 минути, в зависимост от магнитуда на затъмнението.
При лунните затъмнения от полусянката на Земята не се наблюдават частични фази и пълна фаза. Около момента на максимума част от лунния диск е с понижена яркост – изглежда сякаш е „посивяла“. Освен това в някои случаи, също около момента на максимума, можем да забележим леки оцветявания на лунния диск в различни нюанси.
Към 22:30 ч. Луната започва да излиза от полусянката, просветлявайки откъм лявата си страна, за да се освободи цялата от Земната прегръдка и се появи отново в пълния си блясък.