Младежи от село Челник и техни приятели са сред моделите в календара „Девойко, мари, хубава“ за 2024 г.

Младежи от Челник и народни носии от селото са част от  календара „Девойко, мари, хубава“ на Фондация „Живите български корени“ за 2024 г.

Това сподели при посещението си в Община „Тунджа“ Николинка Василева- читалищен секретар на Народно читалище „Зора-1930“, с. Челник, като подари и екземпляр от календара на Станчо Ставрев – кмет на общината.

Младежите от Челник Теолина Василева, Барбара Бонева и Мирослав Димитров са сред моделите в календара. Барбара представя Невестинска носия, сукманен тип, а Мирослав – мъжки чернодрешен костюм от Ямболско, като носиите са от частната колекция на Мирослав Димитров. Техните приятели, Станислава Атанасова и Анелия Атанасова, също са част от моделите които взимат участие в тазгодишното издание на календара. Станислава е облечена в невестинска ръжовска носия, сукманен тип от Челник, носията е от частната колекция на Мирослав Димитров. Анелия, представя невестинска хърцойска носия, двупрестилчен тип от град Мартен, Русенско, а нейната носия е от частната колекция на Диана Димова.

Чрез красивите фотографии, създателите показват костюми от колекциите на петима български колекционери, които да ни потопят в света на българите отпреди повече от 100 години. Свят, богат на хармония на шарки, изобилстващ на стилизации на цветя и птици, носещ кодирани знания за света около нас, за любовта и почитта към земята и рода.