Митнически служители задържаха на МП Лесово над половин милион къса контрабандни цигари, укрити в камион с мебели

Митнически служители от ТД Митница Бургас задържаха 549 200 къса /27 460 кутии/ контрабандни цигари, укрити в камион с мебели.

На 05.10.2021 г. товарният автомобил с турска регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе от Турция, управляван от турски гражданин. Според представените документи,  камионът е превозвал мебели от Турция за Франция. Превозното средство е селектирано от митническите служители за щателна проверка. В хода на контролните действия при пролъчване със специализирана рентгенова апаратура са установени подозрителни зони в товара. При последвалата физическа проверка митническите служители откриват между декларираните мебели 55 кашона, съдържащи 549 200 къса контрабандни цигари от различни търговски марки, всички с турски акцизен бандерол. Кашоните с цигари са били опаковани със защитно фолио по същия начин, както и превозваните мебели. Общата стойност на контрабандните цигари възлиза на 162 073 лева.

Образувано е досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

По случая Окръжна прокуратура – Ямбол е задържала за срок до 72 часа турския гражданин М. С. Той е обвинен за това, че противозаконно е пренесъл през границата на страната стоки за търговски цели – 27 460 кутии цигари. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК, тъй като стоковата контрабанда е в големи размери. Предстои Окръжна прокуратура – Ямбол да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.