Министър Гьоков: Таванът на пенсиите трябва постепенно да отпадне

„До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се обвърже с максималния осигурителен доход“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за предаването „Денят започва“. „Не е нормално да има таван на пенсиите. В бъдеще той трябва постепенно да отпадне и всеки пенсионер да получава пенсия според осигурителния си принос, без да има ограничения“, добави той. Министърът подчерта, че тези въпросите за таван на пенсиите и максималния осигурителен доход трябва да се решат след дискусия с национално представителните организации на синдикатите и работодателите. 

Георги Гьоков припомни, че след преизчислението на пенсиите в края на 2021 г. около 34 000 остават ограничени от новия таван на пенсиите от 1500 лв., което е несправедливо. От 25 декември миналата годината всички пенсии бяха преизчислени чрез увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, което води до среден ръст от 12,5% или около 65 лв. на човек, а ковид  добавката към от 60 лв. към пенсиите ще продължи да бъде изплащана до юни включително, добави Георги Гьоков. 

„Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме проблем и открием определена група, която по някакъв начин е ощетена от новия размера на пенсията, то ние ще коригираме още от следващия месец тази несправедливост“, увери министърът на труда и социалната политика. „Хората с повече стаж, ще имат по-голямо увеличение на пенсията“, добави той.    

Министър Гьоков посочи, че минималната заплата ще се повиши през 2022 г., като новият й размер ще се определи с приемането на държавния бюджет, което предстои да се случи най-късно в края на февруари. В дебатите при гласуването му той ще настоява обезщетението за втората година от майчинството да е равно на минималната заплата, без да се обвързва с нейния размер. 

В разговора министър Гьоков засегна и темата за пазара на труда, като посочи, че безработицата в страната остава на рекордно ниски нива от 4,6%, но в най-засегнатите от пандемията икономически сектори равнището й достига 30%.