Местни избори 2019: Кандидатът за общински съветник от „БСП за България“ Светослав Стоев: Благоустройствените проблеми на гражданите трябва да намират по-бързо решение

Светослав Стоев е на 35 г. Завършил е строителната гимназия в Ямбол, Университета по строителство и геодезия в София. Работил е в ямболска строителна фирма, участвал е в екипа, построил магистрала „Тракия“ в най-дългия участък от Хаджидимитрово до Карнобат, в Областно пътно управление. В момента е ръководител звено „БКС“ в община „Тунджа“.

 

  • По време на кампанията обиколихте кварталите и разговаряхте с хората. С какви проблеми се сблъскахте?
  • Проблемите на кварталите са липсващо улично осветление, разораните улици и липсваща инфраструктура. Няма тротоари, общинската пътна мрежа е в окаяно състояние. Ненавременното почистване на битовите отпадъци също е голям проблем, хората се оплакват. Няма достатъчно паркинги за автомобили пред блоковете, няма достатъчно детски площадки, липсват и пътеки в междублоковите пространства. Има и друг проблем за всички детски площадки, които са изградени през годините. Общината не обръща никакво внимание да ги поддържа в изправен вид, съоръженията се чупят, някои от тях стават и опасни за децата. Общината трябва да следи фирмите, които са ги изградили, да ги поддържат в рамките на гаранционния срок, а след като той изтече, тяхната изправност е нейн ангажимент, но тя не полага грижи.
  • Имате опит в общинското благоустрояване макар и в друга община. Какво според вас трябва да се направи, за да може по-бързо да се решават проблемите на хората?
  • За мен лично това може да се реши с едно общинско предприятие, което да реагира с часове, най-много с дни на проблемите, които гражданите подават като сигнали към общината.
  • В Ямбол и в момента има общинско предприятие „Комунални дейности“, но то не изпълнява такива функции. Голям ли е Ямбол като община за подобен род предприятие или то може да се направи във всяка една община?
  • Не е голям Ямбол, във всяка една община може да се обособи такова предприятие. Другото е въпрос на управленски опит и желание на общинска администрация, но с подобно предприятие могат много по-бързо и експедитивно да се решават проблемите на гражданите.
  • Вие имате опит и сте работили и в строителни фирми. Какъв е проблемът на строителите в община Ямбол?
  • Строителните фирми имат проблем с равнопоставеността в община Ямбол. Условията на обществените поръчки за обектите са така зададени, че те нямат никакъв шанс да участват, защото много малко фирми от страната, не само от общината, могат да отговорят на конкретните критерии. Така са заложени самите правила, че поръчките да бъдат спечелени от определени фирми. Строителите се оплакват и от некоректно направени количествено-стойностни сметки, които са неизпълними. Много често печелят определени фирми, които след това наемат ямболски строители като подизпълнители, но на много по-ниски цени.

Проектантите също споделят, че общината работи предимно с архитекти извън Ямбол и съзнателно ги игнорира. Това трябва да се промени и общината да дава равен шанс за участие в обществените поръчки на всички, правилата да са еднакви за всички, за да ги спечели този, който предложи най-добри условия, а не близки до властта фирми.

  • Като млад човек със семейство и с дете какво трябва да се промени в Ямбол, за да се подобри средата за живот на младите?
  • Средата трябва да бъде по-достъпна, не е нормално да няма тротоари, по които да могат да се движат бебешки колички. Същата достъпност на средата е важна и за хората с увреждания, и за възрастните. Те често са принудени да слизат на платното и влизат в конфликт с шофьорите на моторни превозни средства. Трябва да се обърне специално внимание на детските площадки – старите неотговарящи на безопасността да бъдат премахнати, но на тяхно място да се изградят нови, а не както е сега, да се премахнат и в квартала да остане една разрушена строителна площадка. Важно е и общината да си влезе в контролните функции и новоизградените площадки да се поддържат.

Купуването и продаването на гласове е престъпление