Местна инициативна група -Тунджа и   Стратегията за развитие

7 563 603,42 лева е сумата, от която могат да се възползват общината, бизнеса, читалища и неправителствени организации, които работят на територията на община „Тунджа“. На специална пресконференция, на която присъстваха представители на медиите, бизнеса, читалищата, неправителствени организации, образователни институции и  кметове на населени места бе представена Стратегия за Водено от общностите местно развитие  на територията на община „Тунджа” за периода до 2023 година.

Председателят на Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група-Тунджа” Станчо Ставрев, показа подписаната на 23 април 2018 година Стратегия, която е многофондова и обхваща 5 програми. Той подчерта огромната отговорност, която е поела общината със тази Стратегия, която е сложна за защитаване и изпълнение, но всичко това е необходимо, за да могат бизнесът, общината и неправителствените организации да могат да се възползват от европейски средства, които да подпомогнат живеещите в община „Тунджа“. Кметът на общината Георги Георгиев  изказа благодарността си към хората, които са направили всичко възможно тази стратегия да стане възможна и очерта параметрите на  възможностите, които тя предоставя на общината и хората, които живеят в нея. Параметрите на стратегията и възможностите, които тя предоставя разясни изпълнителният директор на МИГ „Тунджа“ Георги Митев.

 В настоящия  планов период МИГ-Тунджа се възползва от възможността,  която предоставя подхода Водено от общностите местно развитие, подготви и успешно защити Стратегия за развитие, изпълнението на която ще бъде финансирано от три европейски фонда: Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони,Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд. Многофондовото финансиране на стратегии за местно развитие на МИГ чрез подхода Водено от общностите местно развитие се прилага за първи път в рамките на ЕС от стартирането на подхода Лидер през 1991 година.

Чрез изпълнението на одобрената Стратегия на Местна инициативна група –Тунджа на територията на община  „Тунджа” до 2023 г. ще бъдат инвестирани  за проекти  на общината, бизнеса, читалища и неправителствени организации безвъзмездни средства от 5  програми с общ размер 7 563 603,42 лева:

  • от Програмата за развитие на селските райони (ЕЗФСР) – 2 933 000 лева;
  • от ОП „Околна среда”  (ЕФРР)– 1 050 603,42 лева;
  • от ОП ”Наука и образование за интелигентен растеж” (ЕСФ) – 970 000 лева;
  • от ОП „Развитие на човешките ресурси” (ЕСФ) – 1 460 000 лева;
  • от ОП „Иновации и конкурентоспособност” (ЕФРР) – 1 150 000 лева.

Местна инициативна група -Тунджа и  нейната Стратегия за развитие са реални инструменти, които активизират местните хора, засилват диалога и сътрудничеството в осъществяването на  съвместни  действия на публичния, частния и гражданския  сектор, насочени към създаване на  идеи, продукти и услуги с максимална добавена стойност към собствените ресурси на територията на община „Тунджа”. Изпълнението на Стратегията ще стимулира процесите на развитие, на грижите за околната среда, трансфера и адаптирането на иновации,  разнообразяването на икономиката и повишаването на  качеството на живот в  общината.