МБАЛ Ямбол осигурява жилища за лекарите си и плаща такси за обучение на медсестрите

Над 44 млн. лв. осигурява Министерството на здравеопазването за довършване новата сграда на болницата в Ямбол и купуване на нужната апаратура за нея. Това стана ясно от отговора на министър Христо Хинков на въпрос на депутата от „Възраждане“ Никола Димитров във времето за парламентарен контрол.

Министърът отчете, че към момента в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ работят 97 лекари, 164 професионалисти по здравни грижи, 130 санитари и 64 души друг персонал. През последната година са постъпили 11 лекари, а напусналите са шест.

„Ръководството категорично отхвърля твърденията за масово напускане на медицински специалисти и обръща внимание, че върху текучеството на персонала въздействат редица фактори. Обезпечаването на дейността с необходимия брой медицински специалисти е приоритет при управлението на болницата, за което се води целенасочена политика. След предприети действия от страна на ръководството през 2022 г. болницата е одобрена за база за следдипломно обучение на лекари за нови специалности. Периодично се обявяват конкурси за свободни работни места за лекари и професионалисти по здравни грижи, като допълнителен стимул за привличане и задържане на медицински специалисти болницата предлага осигуряване на безплатно жилище за лекари от други населени места или изплащане на средства за наем на такива, заплащане на семестриални такси за обучение на специалистите по здравни грижи, работещи в лечебното заведение. Утвърдена практика е възможностите за практика в лечебното заведение да бъдат презентирани при дипломиране на новозавършили лекари и професионалисти по здравни грижи“, отчете проф. Христо Хинков.

На свой ред Никола Димитров отбеляза, че министърът е съобщил броя на работещите в болницата лекари, но не е казал какъв е недостигът им. „Ако имаше достатъчно лекари, рентгеновото отделение щеше да работи денонощно. То не работи. Ямбол е областен град, в който рентген не работи. Т.е. има сериозен проблем“, заяви депутатът.

В отговор министърът призна, че болницата действително е в окаяно състояние и допълни, че идеята за нова болница в града е много стара. В заключение той изрази надежда с привличането на млади специалисти и довършването на новата сграда идната година този проблем в Ямбол да бъде решен.

Източник: https://www.zdrave.net