Мария Цветкова, народен представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“: Честит празник, ямболии!

Уважаеми граждани на Ямбол,

Поздравявам Ви с празника на града и почитането на Свети дух! Неслучайно големият християнски празник е избран за Ден на Ямбол. Преди почти век и половина на храмовия празник на църквата „Света Троица“ в ямболския квартал Каргона започва провеждането на сбор и народни веселия, което се превръща в традиция, прекъсната малко след 9 септември 1944 година. Честванията са възстановени през 1993 година, когато официално „Свети Дух“ е избран за празник на града.

Правя тази препратка към миналото, тъй като смятам, че девизът на Ямбол „Ида от древността, отивам в бъдещето“ е достатъчно емблематичен и докосващ, за да ни накара да се замислим колко са важни традициите, историята, местните обичаи, родовата памет, разказите за нашите предци и славните им дела, които да бъдат мостът между поколенията и пътят към съхраняването на идентичността ни.

Ние трябва да сме горди, че първообразът на българския национален трибагреник е дело на будния ямболия Иван Параскевов и неговата дъщеря Стиляна Параскевова, която го извезва в Браила, където са в емиграция през 1876 г. Да помним и да се гордеем с революционерите Желю войвода,  Стефан Караджа, Георги Дражев – един от ръководителите на Априлското въстание в ямболския край, българския книжовник и просветител Ради Колесов, обичания народен учител Атанас Кожухаров, избран за кмет на Ямбол след Освобождението.

На Свети Дух почитаме още загиналите за свободата на Македония и нека днес да се поклоним пред паметта на дейците на ВМОРО от Ямбол Петър Чолаков, Илия Белев, Кара Георги, Георги Аладжов, велешкия войвода Петър Лесев.

Да помним имената на ямболските офицери като генерал от пехотата Стилиян Ковачев – герой от Сливница, Булир, Шаркьой и Криволак. Да се прекланяме пред славната история на 29-ти пехотен Ямболски полк, участвал в превземането на Одринската крепост през Балканската война, донесъл величие за България през Първата световна война, защитил достойно честта на българското оръжие през Втората световна война.

Да продължим да съхраняваме вековните традции, които пази Ямбол – уникалните коледари, кукерските празници, фолклорът и етнографските особености на региона, археологическото богатство на голямото тракийско селище „Кабиле“, което е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Да не забравяме, че с ямболски корен е изобретателят на компютъра Джон Атанасов, а в Ямбол са родени първият професор по педагогика в България Петър Нойков, елитният математик Атанас Радев, известните творци – художнкът Жорж Папазов и композиторите Борис Карадимчев и Митко Щерев. Винаги да ни изпълват с гордост успехите на плеядата ямболски спортисти, прославили не само Ямбол, но и България, издигнали високо българския национален флаг по международните спортни полета. Сред тях са бронзовият медалист по борба от олимпийските игри в Мюнхен Иван Кръстев, носителите на световни и европейски отличия Тотка Петрова, Димитър Минчев, Байо Баев, Петър Киров, Даниел Асенов, заслужилите треньори Димитър Плочев, Йордан Атанасов, Димитър Мутафов и много други. 

Да се радваме на таланта на ямболските творци, писатели и културни дейци, на популярната ямболска хорова школа „Проф. Георги Димитров“ и на подрастващите, които днес печелят отличия от международни математически състезания, музикални фестивали и спортни форуми.

На този празничен ден да благодарим на учителите, лекарите и здравните работници, които се грижат за духа, знанията и здравето на гражданите на Ямбол!

Като народен представител от ВМРО от ПГ „Обединени патриоти“ в 44-то Народно събрание, апелирам депутатите, избрани от района на Ямбол и всички представители на институции в града и областта, да работим обединено и със сърце за просперитета и доброто на града!

Честит празник, ямболии! Бъдете здрави, щастливи и успешни, обичайте града си и се гордейте с него! 

 

С уважение,

Мария Цветкова 

народен представител от ПГ „Обединени патриоти“