Лозенец се готви за гроздобер

Надя Жечева

Най-атрактивният сорт мускат о тунел е готов за прибиране, категорични са гроздопроизводителите от най-винарското село на стралджанската община – Лозенец. Кметът на селото Динка Караиванова вече направи предложение до общината гроздобера да започне от 16 септември. Датите за останалите сортове ще се фиксират в зависимост от зрелостта на гроздето. Макар че сушата даде своето отражение и гроздето не можа да се налее максимално, все пак годината се определя като добра.

Реколтата ще е достатъчна за производство на така търсената мускатова ракия, ще остане и за продажба. Още от август собствениците на около 100 дка мускат о тунел в селото получават предложения за изкупуване на количества грозде като договаряната цена се движи около 1 лв. за кгр. Производителите са доволни, че и тази година общинското ръководство помогна за осигуряване охрана в лозята и до момента няма сигнали за кражби. Почти невъзможна, обаче се оказва битката срещу пернатите, които всяка година взимат своето.
В Лозенец, освен мускат о тунел, традиционно отглеждат мискет, мерло, каберне. Донка и Христо Стойнови, собственици на „Винарска изба Лозенец“, които са най-сериозните гроздо- и винопроизводители в района, залагат освен на познатите сортове и на модерни, от които произвеждат близо 10 вида вина, много добре приети на пазара. На тях и на останалите лозари в селото се дължи твърдението ,че тук не само има атмосфера, Лозенец доказва произхода на името си, познато и уважавано е сред почитателите на вино и ракия.