Кристиан Вигенин: ГЕРБ иска служебно през закона да манипулира местния вот

Отмяната на машинното гласуване е още една стъпка към опита на ГЕРБ да спечели нечестна победа на местните избори, по този начин партията иска служебно през закона да си гарантира възможността за манипулиране на изборния резултат, заяви на пресконференция в Ямбол зам .-председателят на Народното събрание Кристиан  Вигенин .

Той припомни, че за пореден път управляващите правят промени в изборното законодателство седмици преди самите избори, а международните правила изискват да не се изменят изборните закони 6 месеца преди вота.

Кристиан  Вигенин  разясни, че първата стъпка в тази посока са направените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс непосредствено преди европейските избори, когато ограничиха възможността да се обжалват част от решенията на Районните избирателни комисии. Тогава те опитаха да отменят и преференциалното  гласуване, но това не се реализира благодарение на протеста  на БСП .

Втората им стъпка беше намаляването на държавната субсидия от 11 на 1 лв . на глас в средата на годината без никакъв диалог между политическите партии, когато партиите са планирали своите бюджети. „Това беше направено заради БСП  – излизайки от едни национални избори, насочвайки се към втори, ние бяхме лишени от възможността планомерно да се подготвяме за тези избори”, коментира народният представител и допълни, че е проблем и отварянето на възможността бизнесът чрез неограничените дарения не само да влияе  върху решенията на партиите, но и върху това кои да са кандидати за кметове и общински съветници. Той беше категоричен, че БСП  ще се справи и с тази ситуация, но има една системна политика на ГЕРБ, която цели овладяването на предизборния процес и спечелването на изборите по служебен начин.

БСП  държи машинното гласуване да остане, да бъде направена навременна разяснителна кампания, каза още депутатът и обясни, че всички технически проблеми, които се изтъкват от управляващите като аргумент за отмяна на машинното гласуване, са преодолими, дори ЦИК  дава предложения как да стане това.  Кристиан  Вигенин  подчерта, че те ще отстояват позицията си с всички парламентарни средства, а ако все пак не успеят, отново ще се обърнат към международните институции.

„Демокрацията в България дава все по-големи дефицити”, заключи зам .-председателят на Народното събрание и разясни, че управляващите ни тласкат към един авторитаризъм, към едноличен режим на Бойко Борисов и тотален контрол върху процесите от страна на ГЕРБ, а това противоречи на принципите, с които ние сме се ангажирали като членове на ЕС .

На журналистически въпрос дали провала на машинното гласуване беше преднамерен Кристиан  Вигенин  отговори, че това е било подготвено още от предишния състав на ЦИК, защото подготовката на машинното гласуване е била значително  забавена.

Самите машини за европейските избори са били доставени и сертифицирани  в последния момент, начинът на гласуване е бил уточнен едва след като са минали обученията на секционните избирателни комисии, а сега при отмяната се позовават на грешки, свързани точно с това забавяне.

Кристиан  Вигенин  припомни, че през 2013 г. при направеното от опозицията пълно паралелно преброяване се е установило, че една трета от пристигащите от секционните избирателни комисии протоколи са с грешки, които се отстраняват в РИК  и ЦИК , а резултатът се нагласява.

При машинното гласуване не може да се прави такова нагласяване и затова управляващите искат да го отменят, заяви Кристиан  Вигенин  и уточни, че само при пълно въвеждане на машинното гласуване резултатът от изборите ще отразява изцяло волята на избирателите.

Народният представител Николай Пенев  разясни какви законодателни промени, свързани с местната власт подготвя БСП , а областният лидер на БСП  Митко Андонов информира, че е започнал процесът на номинации за кметове и общински съветници в основните партийни организации.

Насрочени са и общинските конференции, които ще издигнат кандидатите за кметове и за общински съветници. В община Болярово  конференцията ще се проведе на 22 август, в общините Елхово и „Тунджа” – на 23 август, в Ямбол на 31 август, а в Стралджа  – на 2 септември.

БСП  си поставя за цел победа на местния вот във всички пет общини, подчерта още Митко Андонов.