Кристиан Вигенин: Атаката на Kонгреса не беше срещу Нинова, а срещу БСП        

“Левицата“ се създава само и само, за да отслаби БСП

 

„За съжаление, от този Конгрес основното, което излезе в медиите, бяха окупирането на трибуната, виковете на входа и след това изключването на тези хора. Според мен атаката, която беше демонстрирана, имаше по-голяма цел. Тя не беше само срещу Корнелия Нинова, а срещу БСП.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БСТВ.

По думите му целта е била този Конгрес да се обезсмисли и обезличи за сметка на друго формирование, което да изпъкне, и което видяхме на следващия ден. „Там присъстваха част от хората, които предния ден не слизаха от микрофоните, за да обясняват как искат промяна в БСП. Претенциите, че не се чува гласът на различно мислещите, са пресилени. Никой не е спрял, който и да е член на БСП, да предлагат идеи. Но когато всичко се изчерпва до това да свалим Нинова, за да бъде избран някой друг – няма как такава концепция да получи подкрепа. Още с първите гласувания се видя, че гласовете са повече от 2:1 в полза на сегашното ръководство, на Нинова и на партията“, припомни социалистът.

По думите му, когато видиш, че очевидно си в малцинство, логичното е да приемеш този факт, да видиш къде си сбъркал и да се готвиш за следващия път. „А през това време да уважаваш мнозинството. Но това поведение е недопустимо и нямаше как Конгресът да не отговори на това, което стана сутринта“, заяви той във връзка с изключените от Конгреса.

Във връзка с концепцията за нова програма, която беше представена, Вигенин заяви: „Опитваме се да я направим по-кратка и по-разбираема. Чрез нея искаме да определим нашите принципи, кого защитаваме, кои нямаме намерение да представляваме политически. Да дадем нови акценти в политиките ни“, обясни той. И допълни: „Установихме, че трябва да обръщаме повече внимание на екологичните въпроси, младите все повече се интересуват от тази тема. Ние търсим социално-екологичен напредък, поставяме в центъра на екологичната политика човека и търсим балансите за развитието на икономиката и индустрията и в същото време защитата на природата и околната среда“, каза още той.

Вигенин обясни, че работата по тази програма е трябвало да консолидира партията. „Да започнем да си говорим по идеи и политики, а не всичко да бъде толкова лично и персонално. Също така истинското обединение на левицата няма да дойде от механичния сбор на партии и лидери, а около създаването на основа на нова българска левица. В този процес искаме да привлечем всеки, който по някакъв начин се разпознава в тази програма“, уточни той.

Социалистът изрази разочарование от случилото се на Конгреса, тъй като в подготовката на концепцията са участвали и хора, които не са съгласни със сегашното ръководство. „Въпреки това намерихме начин да работим заедно. Надявах се това да се пренесе и на Конгреса, а всъщност какво стана – всички, които видяха, че са в малцинство си тръгнаха по време на речта на Нинова и не останаха да чуят какво имаме да им кажем ние по основните насоки. Явно целта на този Конгрес не е била да работим по същество, а да се даде последна битка “за“ или “против“ Нинова – това е жалко“, категоричен е той.

„Това противоборство ще отслаби левицата“, заяви Вигенин и допълни: „Аз не вярвам че “Левицата“ има кой знае каква перспектива, но имам чувството, че се създава само и само, за да отслаби БСП. Ако това е подходът, е жалко, защото България има нужда от силна левица. Но за да стане това, трябва да има и отговорни лидери, които да могат да си подават ръка и да мислят за България. Силна БСП е важна, защото ще реализира идеи за България – това е голямата цел“, изтъкна социалистът.

На финала Кристиан Вигенин заяви: „След всички тези избори БСП успя да не предаде идеите си и в тази сложна обстановка реализира някои от ангажиментите, които с години сме имали. Надявам се хората да започнат да вярват, че БСП си държи на думата. Затова очаквам и по-висок резултат на изборите“, заключи той.