Край Тенево започва изграждането на първият хибриден ВЕИ проект у нас

На официална церемония днес беше даден старт на изграждането на фотоволтаичния парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“, който ще включва също вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия.

Соларният парк с планирана мощност от 237,58 MWp и ще бъде един от значимите проекти в страната и региона. Очаква се да бъде въведен в експлоатация в началото на 2025 година.

В следващата фаза проектът ще включи над 250 MW вятърна мощност и батерии за съхранение с капацитет 250 MW/500 MWh. Само соларната част на този проект може да задоволи напълно годишната консумация на около 100 000 домакинства с чиста енергия. Проектът в Тенево е съвместна инвестиция на датската компания Еurowind Energy и базираната във Виена Renalfa IPP, чрез общото им дружество EURA IPP. 

Изпълнител на проекта е Solarpro Holding – мултитехнологичен лидер в изграждането и оперирането на мащабни проекти за производство на енергия от ВЕИ с дългогодишен опит във фотоволтаничния сектор в Европа.

„Радваме се, че дадохме старт на този мащабен ВЕИ проект в България. Това ще е първата хибридна генериращата мощност от този тип в страната и един от най-мащабните и сложни проекти за чиста енергия на Балканския полуостров. Важно е да се отбележи, че той на практика доказва, че възобновяемата енергия има водеща роля в енергийната трансформация на въглищните региони и ще даде силен тласък на зеления преход в България.“ коментира Елена Маркова, Изпълнителен директор на EURA IPP.

„Този мащабен проект на територията на община „Тунджа“ ще бъде положителен знак за бъдещи инвеститори и съм уверен, че в процеса на изграждане на фотоволтаичния парк, вятърните турбини и батерията за съхранение на енергия, ще бъдат създадени много работни места за хора от общината и възможности за местния бизнес“, каза в приветствието си кметът Георги Георгиев.

Eurowind Energy е датска компания, създадена през 2006 г., след повече от десетилетия натрупан опит, започвайки от личен проект във фамилната ферма. Към днешна дата, Eurowind Energy A/S проектира, строи и оперира енергийни мощности в 15 европейски държави и САЩ. Компанията е изградила над 2,5 GW мощности в Европа и вече притежава малък соларен парк в България. Компанията е една от първите в Европа, които инвестират в мащабни проекти за производство на зелен водород (PtX).

Renalfa IPP e базиран във Виена независим производител на чиста електроенергия. Компанията е създадена като съвместно предприятие на виенската Renalfa Solarpro Group GmbH и френския инфраструктурен фонд мениджър RGreen Invest. Компанията притежава генериращи ВЕИ мощности от над 450 MW в България, Унгария, Република Северна Македония и Румъния, а още над 1 GW мощности са в напреднала фаза на разработване и строеж.