Концерт на „Дианополис“ с участието на гост-диригента Иван Стоянов и Стоян Караиванов – баян

На 14 февруари, неделя, от 11:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно – информационен център „Безистен“ в Ямбол ще се състои концерт на Камерен оркестър „Дианополис“, посветен на 100 години от рождението на Астор Пиацола, с участието на Стоян Караиванов – баян. Гост-диригент ще бъде Иван Стоянов.

Предварителна продажба на билети започна и ще се осъществява от понеделник до петък, от 9:00 до 17:00 часа, в Културно – информационен център „Безистен“.

Концертът ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Младият музикант от Харманли Стоян Караиванов е роден през 1997 година. Той е носител на редица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Караиванов концертира и взима участие в международни фестивали в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. В рамките на Музикалните празници „Златната Диана“ през 2019 година Стоян Караиванов гостува за първи път в ямболския Безистен.

Иван Стоянов е роден през 1964 година в Габрово. През 1983 година завършва средното музикално училище „Проф. Веселин Стоянов” в Русе със специалност цигулка, а след това продължава образованието си в Музикалната академия „Панчо Владигеров” – София, където учи дирижиране при проф. Анна Белчева и Димитър Манолов. През 1991 година специализира оркестрово дирижиране в Академията на Йехуди Менухин „Пиер Дерво” при проф. Константин Буджиано. Участвал е в майсторски курсове на проф. Иля Мусин /Русия/ и Карл Остерайхер /Австрия/. Автор е на камерна музика, театрална музика и много аранжименти за камерен, симфоничен и духов оркестър. Концертирал е в Германия, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Гърция и Сърбия. Успоредно с работата си като диригент и аранжор, Иван Стоянов участва като цигулар и виолист в различни камерни ансамбли. Музикален директор е на международния фестивал „Дни на камерната музика” в Габрово.