Контрабандни препарати за растителна защита откриха на Митнически пункт Лесово

185 литра и 88,5 кг контрабандни препарати за растителна защита откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в микробус с българска регистарция, пътуващ от Турция за България. При пристигането си на българския митнически пункт водачът на автомобила е заявил, че не внася нищо за деклариране. При извършената  щателна митническа проверка, митническите служители откриват в товарното помещение на микробуса  черни  сакове, пълни с  250  опаковки в туби и пакети, съдържащи  общо 185 литра и 88,5 килограма  недекларирани препарати за растителна защита от 5 различни търговски марки-произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС. Срещу нарушителя, български гражданин с инициали С.Б. и адресна регистрация в област Добрич, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Заедно с това количество, общо 960 литра и 308,5 кг недекларирани и забранени за внос пестициди са задържани от митническите служители на МП Лесово само от началото на месец март при разкрити четири опита за контрабанден внос. Контрабандните препарати са открити при щателни митнически проверки на два микробуса, един лек автомобил и един автобус, като най-голямото количество от 499 литра и 25 кг пестициди е открито в чували под седалките в пътническия салон на автобуса, при съвместна проверка с митническа мобилна група.

И четиримата нарушители са български граждани. Срещу тях са съставени актове по Закона за митниците. Контрабандните пестициди са иззети  и подлежат на унищожаване.