Компаниите от групата на EVN България внесоха ценови заявления за цени на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2021 г. до юни 2022 г.

      Днес, 31.03.2021 г., спазвайки процедурата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), дружествата от групата на EVN България внесоха заявления за цени на електро- и топлоенергията за своите клиенти през следващия ценови период от юли 2021 г. до юни 2022 г.
 

     По отношение на цените за енергията заявлението на компанията краен снабдител „EVN България Електроснабдяване“ предвижда дневната и нощна тарифи за битовите клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България от 1 юли 2021 г. да са както следва:   

  • дневна тарифа – 0,14118 /кВтч. (без ДДС)
  • нощна тарифа  – 0,05873 /кВтч. (без ДДС)


     По отношение на мрежовите цени „Електроразпределение Юг“ (част от групата на EVN България) предлага на КЕВР да одобри нов модел на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти. Според предложението цената достъп за битови клиенти би била постоянна компонента, изчислявана вече на база предоставена мощност за всеки обект вместо на база потребление. Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в още 18 държави от Европейския съюз. С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2021 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти: 0,02617 лв./кВт./ден.

 

     Предложеният нов начин на калкулиране на цена достъп за битови клиенти има като ефект по-ниска цена за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение (НН). Така в заявлението на компанията цена пренос за мрежа ниско напрежение е с 15% по-ниска от действащата цена: 0,03037 лв./кВтч, при сегашна цена 0,03574 (без ДДС).

 

      Така, когато заявленията на двете компании бъдат съотнесени към месечното потребление на средно домакинство в Югоизточна България (250 кВтч. дневна енергия и 90 кВтч. нощна енергия), те биха довели до увеличение от 1,47 лв (+2,1%) на стойността на тази фактура от сегашните 69,73 лева (с ДДС) на 71,20 лева (с ДДС).

 

Какво стои зад новия начин за изчисляване на цена достъп до мрежата за битови клиенти

Новият начин на формиране на цена достъп до мрежата за битови клиенти, който „Електроразпределение Юг“ предлага, е с цел повече прозрачност и справедливост за ползвателите на мрежата. В момента разходите за достъп до мрежата се покриват според месечната консумация и количеството потребена енергия, а не според ангажирания от клиентите капацитет. Това не отговаря на обстоятелството, че тези разходи са постоянни и не зависят от потреблението. Резултатът е кръстосано субсидиране между клиентите с различна предоставена мощност (капацитет). Тук влизат и обекти, които, въпреки че не консумират енергия, предизвикват разходи за поддръжка на мрежата и услугите до тях. С предложения модел кръстосаното субсидиране между различните клиенти се прекратява и се постига по-справедливо разпределение на разходите за поддръжка и развитие на мрежата, без да се увеличават приходите на компанията, тъй като те остават такива, каквито се определят от КЕВР за всеки ценови период.

 

С прилагането на този модел цените за мрежови услуги ще бъдат разходно-ориентирани и вече ще зависят не от консумацията, а от това какъв капацитет от мрежата всеки обект ангажира и от нивото на напрежение. Ефект за клиентите е също, че в месеци с рязка промяна на времето и високо потребление цената им за достъп до мрежата няма да се увеличава с потреблението, както е в момента, а ще запази постоянната си част в стойността на фактурата им.

 

Всеки клиент на „Електроразпределение Юг“ може лесно и бързо да провери предоставената мощност на своя обект през интернет страницата на компанията www.elyug.bg От миналата година компанията посочва тази информация и във всяка фактура и касов бон.
  
По отношение на заявлението за цени на „EVN България Топлофикация“ компанията предлага цената на топлинната енергия в Пловдив от 1 юли 2021 г. да бъде 107,81 лв./МВтч. (без ДДС). Предложението следва политиката на компанията за намаляване на кръстосаното субсидиране между цените на произвежданата топлинна и електрическа енергия в Пловдив.