Кой ще стане топ реализатор в Шампионска лига този сезон?

Сезон 2017/2018 на Шампионска Лига наближава своя край, като интригата относно това кой отбор ще грабне трофея след финала в Киев се заплита. Като още един интересен момент пък се очертава битката за голмайстор на ШЛ през този сезон. Освен един силно изявен фаворит в лицето на Кристиано Роналдо, в челото попадат още няколко футболиста с потенциал да грабнат приза за най-добър реализатор в най-комерсиалния футболен турнир на планетата.

Естествено, няма как да не отбележим, че към момента ситуацията е изцяло в полза на португалеца. След като вкара два гола (единия от които с феноменална задна ножица) на Ювентус в първия четвъртфинален двубой между тях, като този двубой се оказа паметен за Роналдо, тъй като той счупи цели два рекорда. С головете си в този мач, Кристиано стана играча с най-много голове в четвъртфиналната фаза на турнира, както и единствения футболист вкарал в 10 поредни мача.

Общия брой попадения на португалската мегазвезда пък е цели 15 попадения до момента. За справка, през сезон 2013/2014 Кристиано отбеляза 17 попадения, което означава, че за играч от неговия калибър и предвид формата, в която се намира, не би било проблем да повтори или дори да надмине това свое постижение. Ако погледнем и общата статистика при общия брой отбелязани голове в турнира, Роналдо е вкарал зашеметяващите 120 гола, или с цели 20 повече от вечния враг – Лионел Меси.

Ако става дума за залози за голмайстор на ШЛ през настоящия сезон, то преднината на португалеца изглежда още по-смазваща. Когато искате да заложите на Шампионска лига, то с коефициент от само 1.005, Кристиано Роналдо е буквално светлинни години напред пред съответно Мохамед Салах с 34.00 и Роберто Фирмино 41.00, като за футболистите след тях коефициентите започват с трицифрени числа. Като прибавим и петте отбелязани гола в повече, които има Роналдо пред втория и третия (и Салах и Фирмино имат по 10 попадения), тези коефициенти изглеждат съвсем логични.

Не може да не споменем, и че отбора на Реал Мадрид е изцяло фокусиран върху спечелването на Шампионска Лига през настоящия сезон. Това само по себе си ще помогне допълнително на португалския голаджия, който най-вероятно ще успее да вкара още поне един гол до края на кампанията. Белия балет гони трета поредна купа на ШЛ и 13-та общо в тяхната история, което е безапелационен рекорд.

Въпреки всичко обаче, нека не забравяме, че Мохамед Салах, който прави наистина невероятен сезон до момента, също има своя шанс макар и да е с цели пет гола по-малко от Кристиано. След фамозното представяне срещу Рома на полуфиналите, както на египтянина, така и на самия отбор на Ливърпул, съвсем резонно Салах бе избран за играч на седмицата в ШЛ, печелейки цели 92% от гласовете в официалния сайт на турнира.

От друга страна, Роберто Фирмино също е с 10 гола до момента и поне на хартия има еднакъв шанс да изпревари Роналдо. Бразилеца също се представя по уникален начин от началото на сезона, но това до голяма степен се дължи на феноменалния Мохамед Салах, който не спира с брилянтните си изпълнения.

Без значение кой ще грабне приза голмайстор на Шампионската Лига през настоящия сезон, можем да сме сигурни, че битката за приза ще бъде ожесточена. Великия Кристиано Роналдо изглежда, като почти сигурен победител в надпреварата, но все пак ще трябва да чуем какво има да каже и Краля на Египет до края на кампанията.