Кметът на Ямбол подписа договор за изграждане на компостираща инсталация

Кметът на Ямбол Георги Славов подписа днес в Министерството на околната среда и водите договор за изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци на община Ямбол“.

С реализацията на проекта ще се постигне намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране на този специфичен вид отпадък. Предвижда се доставянето на съдове за разделно събиране на зелените и други биоразградими елементи, както и на специално транспортно средство за извозването им до съоръжението за преработка.

Компостиращата инсталация ще бъде изградена на терен в близост до площадката на Регионалното депо край с. Хаджидимитрово. С това се надграждат мерките, реализирани от община Ямбол по управление на отпадъците, тяхното оползотворяване и спазването на съвременните екологични норми. Строителството на съоръжение за биоразградими отпадъци и отделянето им от общия битов отпадък бе планирано още при реализирането на проекта за  Регионална система за управление на отпадъците, по който бе рекултивирано старото ямболско депо и бе изградена Клетка 1 на новото регионално депо.

Новият проект за компостиращата инсталация е на обща стойност 3 702 737,60 лева, от които над 2,5 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, чрез Европейския фонд за регионално развитие и бюджета на Република България. Общата продължителност на проекта е 24 месеца, като изпълнението на дейностите се планира в рамките на 19 месеца.