Кметът на община Ямбол Валентин Ревански награди проф. Александра Димитрова-Милчева с Почетен знак „Герб на Община Ямбол“

Кметът Валентин Ревански удостои доайена на българската археология – проф. Александра Димитрова-Милчева, с Почетен знак „Герб на Община Ямбол“ и грамота за изключителен принос в изследването на Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ и популяризирането на археологическото културно наследство на Ямбол и региона, във връзка с деветдесетата ѝ годишнина.

Професор Милчева е родена на 14 декември 1931 година в ямболския квартал „Аврен“.

През 1954 година завършва с отличиe специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 1960 година постъпва на работа като специалист в Археологическия институт с музей при БАН (днес НАИМ – БАН). От 1962 година е научен сътрудник.

През 1975 година защитава докторска дисертация в университета в Ленинград (днес Санкт Петербург). Специализира в Италия през 1975 година и в Германия (1980 година).

През 1977 година е избрана за ст.н.с. I ст. (доцент), а от 1992 година – за старши научен сътрудник I ст. (професор).

От 1982 до 2001 година завежда Секцията по Антична археология на Археологическия институт с музей при БАН .

От 1977 година е редовен член на организацията за изследване на римска керамика Rei Cretariae Romanae Fautores.

От 1989 година е член-кореспондент на Германския археологически институт, а от 1991 година – на Британското ювелирно дружество.

Проф. Александра Димитрова-Милчева членува още в Специализирания научен съвет по стара история, археология и етнография, както и във Висшата атестационна комисия по история при Министерски съвет.

Присъдени са ѝ званието „Заслужил деятел на полската култура” и Награда за цялостен принос в археологията от Министерство на културата (2014 година).

Професор Александра Димитрова – Милчева е един от първите специалисти в своята област, които обръщат внимание на археологическото богатство на Ямболския регион, като публикува проучванията на тракийските могили на връх Вишеград и Кабиле.

Тя е и един от основните инициатори и радетели за започването на редовни археологически разкопки на тракийския и античен град Кабиле през 1972 година.  Още от началото е заместник-ръководител на научния колектив, изучаващ този изключително важен за науката обект. Александра Димитрова – Милчева проучва и публикува един от най-значимите раннохристиянски обекти в България – базилика № 1 в Кабиле.

Допринася значително за появата на Ямбол на световната археологическа карта с публикацията си за гробната находка (т.нар “ваза диатрета”) от IV век сл. Хр. от ямболския квартал „Аврен“, поместена в най-престижното американско специализирано издание Journal of Glass, както и с материала за златния пръстен с гема с изображение на римския император Константин Велики, намерил място в немски издания.

Тези находки, заедно със златната фибула, открита в гроба в квартал „Аврен“, са най-ценните експонати във  фонда на Регионален исторически музей – Ямбол.

Професор Александра Димитрова-Милчева беше предложена за награда от д-р Стефан Бакърджиев, директор на ямболския исторически музей. Той ѝ връчи почетния знак и грамотата при срещата им в София.