Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански беше гост на церемонията по повод 69-та годишнина на Авиобаза „Безмер“

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански беше почетен гост на церемонията по повод 69-та годишнина от създаването на Авиобаза „Безмер“. На празника присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командирът на Военновъздушните сили генерал-лейтенант Цанко Стойков, командири на военни формирования от Българската армия, офицер от командването на Военовъздушните сили, бивши командири и колеги от авиобазата.

„Нашата военна история е изпълнена с много примери за герои, показали на всички силата на българския дух и служили вярно на своята Родина. Нека не забравяме, че първият боен полет в Европа беше осъществен от българската армия при победата ѝ в Одрин, а от редиците на Авиобаза „Безмер“ е и вторият български космонавт – генерал-майор от резерва Александър Александров. Днес всички вие продължавате тяхното и на други велики българи дело и гарантирате въздушния суверенитет на страната ни. Във всяка една дейност винаги са били най-важни хората. Тези, които през 1951 година в нелеки условия край село Безмер са работили за изграждането на това летище. А сега, благодарение на Вас, то се превърна в място,  което обединява достойни българи, избрали трудната и отговорна професия и превърнали своя дълг към Родината в призвание. Хора, които не се плашат от предизвикателствата на времето. Хора, за които важат думите на българския поет и революционер Пейо Яворов: „Няма по-успокоително небе от родното!“. В днешния празничен ден искам от сърце да ви пожелая да е мирно родното ни синьо небе, да е крепко Вашето и на Вашите семейства здраве! И винаги да ви чакат любимите Ви хора у дома! Нека никога не спира полетът на свободния Ви дух! Нека никога не забравяме кой ни е помагал в трудни времена.“, каза в словото си Валентин Ревански.

Командирът на Авиобаза „Безмер“ полковник Димитров награди военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати в учебно-бойната дейност, проявен професионализъм и трудолюбие при изпълнение на поставените задачи и по случай 69 години от създаването на военно формирование 26030. Военнослужещи бяха отличени и с обявяване на благодарност.

Отец Стоян отслужи водосвет и благослови военния строй и гостите на празника.

Церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите от поделение 26030, загинали при изпълнение на войнския си дълг.