Камерен оркестър „Дианополис“ няма да се закрива, а ще продължи своето развитие

Във връзка с разпространяването на неверни и манипулативни твърдения Ви съобщаваме, че Камерен оркестър „Дианополис“ няма да се закрива. Община Ямбол има ясна визия за неговото развитие. От длъжност е освободен диригентът на оркестъра Константин Илиевски след направен финансов анализ на ситуацията и проведени разговори с част от останалите музиканти. Художествен ръководител ще бъде Красимира Султанова, концертмайстор и дъщеря на основателя на „Дианополис“ маестро Николай Султанов.
Ръководството на Община Ямбол изказва благодарност на г-н Илиевски за труда, който е положил и за това, че през годините е работил в оркестъра, който винаги е бил и ще бъде кауза за град Ямбол. За съжаление г-н Илиевски отказа предложението да продължи своята работа, но на граждански договор, прекъсвайки по такъв начин всякакви отношения с Община Ямбол.
Неприятно изненадани сме от личните нападки към ръководството на Община Ямбол, както и направеният от него опит за уронване на престижа на КО „Дианополис“.
Възникналият казус не е само финасов, а и морален. Г-н Илиевски бе назначен на трудов договор с 8-часов работен ден, получавайки допълнително и хонорари от граждански договори, въпреки че през целия период на неговата работа той живееше в чужбина, за разлика от неговите колеги, които репетираха и присъстваха на всички проведени концерти. От 1 май 2014 година, когато е назначен на трудов договор в „Дианополис“, г-н Илиевски успя да се върне за около 1/3 от събитията. За средствата, които Община Ямбол инвестираше в Камерен оркестър „Дианополис“, трябваше да получава като културна продукция по един концерт седмично, а не по един концерт месечно и то най-често със скъпоплатен гост – диригент при наличието на титуляр на трудов договор.
От януари 2020 година г-н Илиевски работи и като щатен диригент в Словашкия радиосимфоничен оркестър в Братислава.
За нас е важно диригентът да бъде неизменно до своя оркестър, да го ръководи, да го напътства и да присъства на всички репетиции. Дистанционната работа не е вариант за нас.
​Възнамеряваме да обявим конкурс за тази длъжност. Този път разчитаме, че новият диригент ще има желание и възможност да отдели необходимото време, усилия и внимание, което заслужава нашия културен институт. За него Камерен оркестър „Дианополис“ трябва да бъде на първо място, а не поредната досадна задача или средство за допълнителен доход.
В този период (до намиране на подходящ кандидат) водим преговори с едни от най-изявените диригенти на България, които изявяват желание да работят с НАШИЯ оркестър.
​Ще направим всичко по силите си да попълним и състава на оркестъра с професионалисти, готови да отдадат таланта си на тази благородна кауза на пълен щат. В никакъв случай не изключваме варианта за попълнения от други оркестри, но на хонорар по предварително зададените параметри от програмата на оркестъра.

По презумпция Камерен оркестър „Дианополис“ е щрайх оркестър и ако програмата го налага, се канят попълнения от други инструменти. Бройките, които освобождаваме, са две и засягат конкретно г-н Илиевски, както и изпълнител на втори трудов договор.
КО „Дианополис“ ще бъде съхранен и награден! Призоваваме хората, които се опитват да всяват раздор, да разберат, че по този начин не помат, а само вредят на КО „Дианополис“.