Калоян Ников извади кръста от водите на река Тунджа в Ямбол

Празничната церемония по честване на Богоявление, един от дванадесетте велики християнски празници, започна пред православен храм „Свети Николай Чудотворец“ в Ямбол с водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена.

На празника присъстваха кметът на Община Ямбол Валентин Ревански, народният представител Николай Пенев, областният управител на Област Ямбол Димитър Иванов, полковник Милен Димитров, командир на Гарнизон Ямбол, старши комисар Калоян Милтенов, директор на Областна дирекция на МВР, командири на военни формирования, общински съветници, представители на държавни институции,  патриотични организации, политически партии, граждани.

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий благослови представителните военни части от Гарнизон Ямбол.

След водосвета литийно шествие тръгна към моста на улица „Индустриална“. На брега до моста се състоя ритуалът по хвърляне и изваждане на Светия кръст от река Тунджа. Дванадесет смелчаци пренебрегнаха силния вятър и ниските температури и се гмурнаха във водата. 27-годишният Калоян Николаев Ников от Ямбол беше най-бърз и извади Светия кръст, хвърлен от архимандрит Димитрий.

За първа година всички участници получиха парични награди, лично осигурени от кмета на Община Ямбол Валентин Ревански.

По традиция в Ямбол кръстът се хвърля от моста до Минералната баня, но тази година ръководството на Община Ямбол реши да се отмени пускането на вода по бетонираната част на коритото на реката, поради належащите ремонтни дейности на саваците в жилищен комплекс „Златен рог“. Това наложи избирането на ново място за извършване на Богоявленския ритуал.