Калин Стоянов за върнатите бежанци „престъпници“: Те са българи и са с изтърпени присъди

С блиц контрол започва днешното заседание на Народното събрание. В пленарната зала са министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Честита Баба Марта, с пожелание за здраве, щастие, румени, засмени, поздрави народните представители председателят на парламента Росен Желязков.

Програмата за работа на Народното събрание включва и редовен парламентарен контрол. На въпроси ще отговарят вицепремиерът Мария Габриел, както и министрите Асен Василев, Христо Хинков, Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Кирил Вътев, Калин Стоянов, Андрей Цеков, Тодор Тагарев, Димитър Илиев и Галин Цоков.

Това, което в момента се обсъжда с няколко държави – такива са Франция, Финландия и други зад Атлантическия океан, е каква е възможната дългосрочна технология за дългосрочно съхранение на ядрени отпадъци. Защото досега такава няма. Това заяви премиерът Николай Денков по време на днешното си участие в парламентарния блиц контрол.

Премиерът отговори на въпрос от народния представител от „Възраждане“ Йордан Тодоров, който попита какви са плановете на страната ни за „изграждането на хранилище за погребване на ядрено гориво“. Той коментира, че България ще бъде превърната в „ядрено бунище“. 

„Досега, и в следващите седмици и месеци, не се предвижда никаква промяна в режима, който е бил години назад, включително, когато сме имали по-добри дипломатически отношения със Съветския съюз и след това с Руската федерация“, посочи Денков. 

„Решението как ще се действа за временното съхранение на отпадъците, каквото е имало през всичките години от създаването на атомната централа, ще бъде взето, когато е ясно какво ще бъде дългосрочното решение за съхранението на ядрените отпадъци“, каза още премиерът. 

„През месец ходите в Украйна. Вместо да превръщате България в бунище за ядрени отпадъци, не ви ли хрумна да говорите с украинската страна да поеме нашето отработено ядрено гориво и то да бъде съхранявано на украинската страна“, попита от своя страна народният представител Йордан Тодоров. 

„Започнахте с лъжа, завършихте с лъжа. Какво да ви отговарям. Това беше първото ми посещение в Украйна, вие казвате, че ходя през месец. Говорите лъжа след лъжа, защото нямате аргументи“, отговори премиерът Денков. 

Това, което България ясно е заявила по време на преговорите, е, че ще спазва своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на участието си в днешния парламентарен блиц контрол.

Отговорът ѝ бе на въпрос от народния представител Корнелия Нинова „БСП за България“, която искаше информация относно връщането на мигранти в България. Нинова изнесе информация за мигранти, върнати от Германия с чартърен полет, които, по думите ѝ, са „престъпници“ с влезли в сила присъди.

Габриел подчерта, че не е в компетенцията на Министерството на външните работи (МВнР) всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти. По думите ѝ изнесената информация е в компетенциите на Министерството на вътрешните работи (МВР).

„Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от „Европол“, напомням, че вчера тук беше директорът на Фронтекс. Едно от нещата, които договаряхме по време на преговорите, свързани с това България да бъде част от Шенгенското пространство, е, че има нужда Фронтекс, със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена, каза вицепремиерът.

Тя напомни, че страната ни не е била допускана 12 години в нито една част на Шенгенското пространство и изтъкна, че вече България ще бъде на масата с преговорите, когато се взимат решения. Габриел уточни, че е важно за нашата държава да няма критики от другите страни, че процедурите не се спазват в срок и изрядно.

„Не съм привърженик на изкуственото създаване на страхове. По време на преговорите не са били обсъждани каквито и да било цифри, особено тези, които изкуствено създават страхове в публичното пространство“, заяви Габриел.

Ако се срути правителството, ако се разпадне парламентът, ще си останем в същата ситуация, в която бяхме преди девет месеца. Само да сменим законите не е достатъчно. Това заяви премиерът Николай Денков по време на участието си в парламентарния блиц контрол. Денков отговори на въпрос от нечленуващия в парламентарна група народен представител Радостин Василев, който поиска информация за това как настоящето правителство се бори с корупцията. 

„Корупцията се бори с работеща правосъдна система. За това бяха променени антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с реформата в правосъдната система. Този процес, който започна преди девет месеца благодарение на това, че беше направено това правителство, трябва да продължи и напред. Търсим възможност да продължим във формат, който би довел до завършване на този цикъл от правосъдната реформа“, посочи Денков. 

„Считате ли, че след този мандат като премиер сте водили борба срещу корупцията? Според мен станахте част от корупцията. Редица ваши министри, предполагам, ще бъдат скоро разследвани. В Министерството на спорта, на което бях министър, хванаха министър с подкуп“, каза от своя страна народният представител Радостин Василев. 

Премиерът Денков отново увери, че настоящият кабинет работи „за това да бъде максимално минимизирана корупцията, която съществува в нашите институции“. Това не става като се лепят епитети, каза Денков.

„Дали този служител не работеше в министерството, когато бяхте там и вие, питам се?“, обърна се премиерът към Василев. Той отправи и въпрос към Радостин Василев, свързан с това дали е подал сигнал за този служител. 

По думите на Василев такъв сигнал е подаден, заедно с още други, но по него не е направено нищо. 

Народното събрание реши да отпусне по 500 лева месечно за особени заслуги към държавата на музиканти, изпълнители и технически екипи, които са изпълнявали професията си като щатни служители към “Държавно обединение Музика”.

Мотивите са, че е установена липса на документи за трудовия им стаж в държавните архиви.

161 депутати решиха пожизнена помощ да получават 107 изпълнители и музиканти.

Сред тях са имена като Стефка Берова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, братя Аргирови, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Богдана Карадочева и още десетки познати лица от известните изпълнители в българската музика. Още 26 технически лица ще получават по 350 лева месечно.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че шестимата граждани, върнати от Германия в България, са с изтърпени наказания за лишаване от свобода и са с български произход, а не са чуждестранни „престъпници“, както алармира по-рано в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В пленарна зала на 1 март, по време на парламентарния контрол, Нинова изнесе съобщение от Баварската държавна служба (Германия) за репатриране на престъпници. Тя твърдеше, че България се съгласила да приеме от Европа криминално проявени лица в „сделката“ за Шенген, както и че още държави се присъединявали „към връщането на престъпници“ у нас.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел увериха, че това не е вярно, но не изнесоха конкретни данни. По-късно Калин Стоянов съобщи, че на 8 февруари в България са пристигнали 18 граждани на Сирия и 6 граждани на България – общо 24 лица.

„Шест граждани от тях са с изтърпени наказания лишаване от свобода, българи са и след изтърпяване на наказанията са върнати в България”, каза той и посочи, че присъдите им са били в Германия.

novini.bg