Как да опазим горите от пожари

С настъпване на летния сезон опасността от пожари в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Пожарите в горски масиви са едни от най-сложните за овладяване. Те се разпростират на големи площи и загубите от тях са внушителни. Възстановяването на горите изисква много време, за това трябва да знаем как да ги опазим.

Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да сме както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие (хвърлена кибритена клечка), което допринася за бързо разпространение на горенето. Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени цигари може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не правете това от движещи се автомобили. Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са съоръжени с искрогасители. Не палете огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за това туристически места. Преди да запалите огън се уверете, че имате осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Разчистването от сухи клони и др. в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне! Особено отговорни по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите трябва да бъдат туристите, ловците, гъбарите и секачите.

Ако Вие сте собственици на гори, трябва да знаете, че сте задължени да спазвате и изпълнявате всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение на стопанисването им.

При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е необходимо бързо да оцените обстановката – възможно най-точно да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронтът на придвижване на горенето и скоростта на разпространение. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вас зависи техният живот – своевременно подайте точно и ясно съобщение за пожара.

Запалване в начална фаза може да бъде предотвратено с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако сте в група, един от вас трябва да съобщи за възникналия пожар, а останалите – да обединят усилията си за локализиране на запалването до пристигане на органите за пожарна безопасност и защита на населението или специализирана група за гасене на горски пожари.

В условия на пожар пазете дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя. Задължително предпазвайте дихателните си пътища чрез намокрени кърпи и др. тъкани. При опасност от бързо усложняване на обстановката търсете безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или покрай естествени и изкуствени водни басейни. След като избегнете опасността, не бива да ви напуска мисълта по най-бързия начин да подадете съобщение за забелязания от вас пожар – на тел. 112, в местното горско стопанство или кметство на населено място.