Как да кандидатствате за еднократна помощ за ученик

Lecture room or School empty classroom with Student taking exams, writing examination for studying lessons in high school thailand, interior of secondary education, whiteboard. educational concept

До 15-ти октомври семействата на деца, записани в първи и в осми клас, могат да кандидатстват за еднократната целева помощ от 300 лева. Средствата се отпускат без доходен критерии.
 
Формулярите за кандидатстване са на сайта на Агенцията за социално подпомагане и във всички териториални дирекции на Агенцията.
За първи път през миналата учебна година държавата реши помощите да се плащат и на записани в училище осмокласници освен на първокласници, като бе премахнат и подоходният критерий, за да могат родителите да закупят учебни помагала и необходимото за децата.

 Важно е родителите да се сдобият с бележка, че детето е записано в осми или в първи клас, която да предоставят, за да бъде извършено плащането по-бързо.
 За първия учебен срок се превежда половината от сумата или 150 лева, а втората част – до един месец след началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещават училище.
В противен случай родителите връщат получената сума. Средствата се връщат на държавата и ако ученикът в първи или осми клас натрупа повече от пет неизвинени отсъствия.
 

 

istock
 

 

Заявленията за отпускане на помощите се подават в дирекциите социално подпомагане по настоящ адрес. това може да стане и по електронен път.