И „Чичовци“ на Иван Вазов в интернет

След “Епопея на забравените” и “Немили – недраги” Вазов написва “Чичовци”. От дребните факти на един дребен живот авторът успява да създаде атмосфера, която разширява нашите представи за предосвобожденската епоха. Обект на повестта е най- незначителното, което може да ни предложи действителността, онова, пред което историята презрително затваря своите страници. Но зад смешното и дребнавото, зад делничното и нищожното прозира пробуждането на един народ – първият му поглед към света, намиращ се зад пределите на малкото градче, към проблеми, конфликти и събития, които само рефлектират из неговите улички.

            Вазовият хумор не се е оказал чак толкова безобразен, защото съгражданите му са искали да го съдят за карикатурните портрети в “Чичовци”. Читателят обаче възприема повестта в цялото й богатство, с убеждението, че тя е между най-значимите произведения на патриарха на българската литератури. Защото в привидно безгрижното ежедневие, в дребнавите сплетни, клюки и вражди, в психиката на народа под робство е стаен, макар и не винаги видим трагизмът. Цялото повествование, както е забавно, занимателно, весело и безобидно – насмешливо, внушава, че трагизмът не е в участта на един или друг герой, в една или друга сцена, той е всеобщ и неговото име е страхът на поробения!

            И още нещо – “Чичовци” е създадена с онази свобода на перото, която идва от самочувствието на таланта. Той няма с какво да се съобразява, убеден е, че нищо не може да помътни неговите български образи и картини. Дори пародията, дори шаржът!

            Спектакълът „Чичовци“ на ДТ „Невена Коканова“ е дело на режисьора Борислав Чакринов. Сценографията на Александрина Игнатова. В ролите се превъплащават Димитър Димитров, Вълчо Янев, Михаил Лазаров, Георги Ружичка, Милен Каракамушев, Волен Митев, Атанас Жеков, Николай Вълканов.