Интерактивни семейни занимания в община „Тунджа“

В седмицата преди един от най-големите християнски празници – Възкресение Христово и седмицата след него се проведоха три интерактивни семейни занимания с деца и родители от населените места на община „Тунджа“ по проект „Желани пространства“ – Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Две от заниманията бяха свързани с Великденските празници и едно – с Денят на Земята.

Участие взеха деца и родители от селата Победа, Калчево, Козарево, Роза и Окоп, както и представители от детските градини.

На 4 април 2018 година, в село Победа деца от детските групи в селата Победа, Калчево и Козарево участваха в интерактивно семейно занимание, посветено на Великденските празници.

Малчуганите и техните родители споделиха и обогатиха знанията си за традициите, които се спазват по време на Великден. Заедно те боядисаха яйца, по стародавни обичаи. След това оцветиха изображения на яйца и след това пренесоха картинката върху стиропорено с бои и четки.

Всички деца участваха в изложбата за „Най-шарено яйце“, пяха, танцуваха и показаха нагледно как се меси козунак.

В края на тържеството малчуганите получиха почерпка и подаръци.

На 5 април в село Роза децата от населеното място, заедно с техните родители, участваха в интерактивно семейно занимание. Заедно те споделиха и обогатиха знанията си за традициите, съпътстващи Великденските празници.

Децата и техните родители боядисаха яйца, оцветиха изображения на яйца и след това пренесоха картинката върху стиропорено с бои и четки.  По-късно участваха в занимателна игра, в която трябваше да пренесат шоколадово яйце с лъжица. Отново беше организирана изложба за „Най-шарено яйце“.

Децата бяха подготвили кратка празнична програма със стихове, песни и танци.

В края на празника малчуганите получиха почерпка и подаръци.

На 11 април в село Кукорево деца от местната детската градина и нейните филиали взеха участие в интерактивно семейно занимание на тема „Денят на Земята“.

В него участваха повече от 20 деца, които бяха разделени в 3 художествени къта – рисуване на статив, рисуване с тебешир и оцветяване с апликиране. Преди да представят художествените си заложби малчуганите рецитираха „Аз съм българче“ и „Родна стряха“. След като всички деца се запознаха с работата на другарчетата си всички заедно се хванаха на традиционно българско хоро.

Всички малчугани получиха подаръци и сладка почерпка в края на тържеството.

Над 75 деца със своите родители се включиха в трите интерактивни семейни занимания по проект „Желани пространства“ – Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.