Илинденският събор в с. Дряново събра за 158-ми път тунджанци от близо и далеч

Илинденският събор в село Дряново отново събра над 1000 души на 158-то си издание. Едно от най-малките тунджански села се превърна в най-оживеното място в цялата община и показа силата на тунджанската общност, спазвайки вековната традиция и успявайки да обедини хиляди в обичта им към родното и към фолклора.
Преди началото на събора стотици извървяха пътя към параклиса с аязмото с лековита вода, за да се помолят за здраве и благополучие. Сред тях бяха и ръководството на община „Тунджа“ и кметът Георги Георгиев, който запали свещ за здраве и благоденствие на тунджанци.
Кметският наместник Мария Иванова поздрави присъстващите на празника на приемствеността, който обединява малки и големи и пази жив духа на дряновци.
Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на всички, които идват в Дряново, обединени от чувството за род, принадлежност и вяра и изрази увереност, че съборът ще продължи да сплотява и идните поколения, за да продължат и те да пишат новите страници от вековната му история. Той подчерта, че тази година е по-специална за дряновци, защото се навършват 130 години, откакто селото носи своето име, преименувано с княжески указ.
Гости на празника бяха и заместник-кметове, секретаря на общината, общински съветници, кметове и кметски наместници и почетният гражданин на Община „Тунджа“ Янка Лилова.
Организаторите – кметство с. Дряново, Народно читалище „Светлина-2004“ и Община „Тунджа“, отново бяха подготвили богата празнична програма, а водещата Жана Николова направи празникът още по-колоритен.
За начало хлопките на кукерите от с. Кабиле огласиха площада на селото, за да възвестят, че по тези земи ще царува доброто, а танцьорите на селото и техни приятели показаха красотата на тракийските песни и танци.
Танцов състав „Ромбана“ и клуб „Хоро“ към НЧ „Съгласие – 1862“ гр. Ямбол отново представиха богатата си танцова програма и бяха истински символ на приемствеността, предаваща се от големи към малки, водени от любовта към родното.
Пищната заря приповдигна още повече градуса на настроението, а на концерта на народната певица Ваня Вълкова и музикантите Пламен Сидеров и Петър Войников хората се веселиха от сърце, извивайки дълги хора.