Изложба живопис – избрано от фонда на ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол

ЖИВОПИС – ИЗБРАНО ОТ ФОНДА
НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ЖОРЖ ПАПАЗОВ“ – ЯМБОЛ

5 – 25 февруари 2019

Откриване на 5 февруари, вторник, 17.30 часа,
Художествена галерия „Жорж Папазов“
Ямбол, ул. „Цар Самуил“ 2

Експозицията „Живопис – избрано от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол“ гостува за пръв път в залите на Двореца по покана на Националната галерия в София през септември на отминалата 2018 г. – месецът, посветен на Европейските дни на културното наследство – и беше част от програмата за честване на Европейската година на културното наследство.

Специално създадената изложба има за цел да представи високите постижения на художници, творили през XX в. и оставили трайна следа в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа.

В експозицията са включени пейзажи, портрети, натюрморти и фигурални композиции, изпълнени с класически живописни техники.

Ценителите на изкуството ще могат да видят 50 творби на 34 майстори на четката, сред които: Александър Мутафов, Александър Петров, Атанас Яранов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Владимир Димитров-Майстора, Георги Баев, Дечко Узунов, Екатерина Савова-Ненова, Емил Стойчев, Енчо Пиронков, Златю Бояджиев, Илия Петров, Йордан Кацамунски, Калина Тасева, Найден Петков, Николай Русчуклиев, Петко Абаджиев, Петър Славов-Кера, Светлин Русев, Стоян Венев, Цанко Панов, Янаки Кавръков, Янаки Манасиев.

Акцент в изложбата са художниците от Ямбол и ямболския регион: Жорж Папазов, Георги Попов-Джон, Елза Гоева, Иван Димов, Иван Славов, Невена Трънкова, Павел Бакалов, Панайот Панайотов, Паруш Гогов и Стефан Бъчваров.

Експозицията включва картини от различни периоди на авторите – както зрели творби, така и ранни и по-слабо познати произведения, всички обединени от неоспоримия талант на своите създатели. Уникалният стил и почерк на Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) и Борис Денев (1883-1969) са представени в няколко виртуозно изпълнени малкоформатни картини.

Интерес предизвикват и няколко портрета на художници, сред които този на Васка Емануилова – един от най-често портретуваните български творци, с автор Георги Попов-Джон (1906-1960), както и автопортретите на Емил Стойчев (1935) и Янаки Манасиев (1932-1978). Иван Славов (1876-1937) е представен с живописен портрет, който е нетипичен за неговото творчество. Авторът е популярен основно с острите си карикатури срещу властта през първата половина на XX в.

Специално място в изложбата е отредено на ранните произведения на предвестника на сюрреализма Жорж Папазов (1894-1972) – пейзажи, които той рисува ок. 1916 по време на обучението си в Прага.

Подборът на автори и произведения е опит за представяне на богатството на живописния отдел на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, наброяващ повече от 1100 творби.