Избори 2023: Даниел Василев от Коалиция „ЗАЕДНО“ – Пътят от хиляди мили започва с първата крачка

Даниел Василев, роден в Ямбол през 1984 г. занимава се с бизнес от 18 години.  Изучава  самостоятелно бизнес средата във Великобритания и прави успешни опити да внедри някои прагматични решения заимствани оттам в собствения си бизнес. Следва публична администрация. С особено внимание следи икономическата среда в България и вярва, че може да бъде полезен със знания и придобит опит за нейното подобряване, за актуализиране и осъвременяване на нормативната уредба, която засяга трудовия пазар и икономически активната част от населението на България. Играл е футбол професионално в Младежката лига на ЦСКА и Република Гърция. Неговата лична кауза е децата на Ямбол да останат в Ямбол, да се развиват в родния си град, да обичат спорта. Женен е, с едно дете.

 Водачът на листата за 31 ЯМИР  на коалиция ЗАЕДНО  Даниел Василев  е едно изненадващо име, което се появи за участие в предсрочните парламентарни избори за 49 ОНС. Човек с успешен дългогодишен бизнес и възможности да го разширява и управлява дори и в трудни от икономическа гледна точка времена, не се решава без основателна причина да се впусне в едно такова начинание. Близките му приятели и неговият семеен кръг знаят добре, че той никога не е бил аполитичен, че оценя прагматично политическата ситуация в България и в родния си град Ямбол, че има интересни решения за редица проблеми, които биха подпомогнали икономическото възстановяване на страната.

Г-н Василев, въпреки това логично обяснение за Вашето участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април бих искал още веднъж да попитам: Но защо все пак избрахте  политиката пред  бизнеса?

Даниел Василев: България има нужда от хора, които мислят за бъдещето на нашата родина. От такива, които имат професионален опит в областите, в които се развиват.

Не съм напуснал родния си град, защото вярвам, че и в най-трудните ситуации винаги има изход и само от нас зависи, дали ще можем да си помогнем. Мисля, че се наслушахме на обещания. Именно ние, хората от бизнеса, знаем какви са реалните проблеми и се налага да се справяме с тях всеки ден.

Като се кандидатирах за народен представител не избрах професионалната политика. Избрах една възможност да бъда част от едно ново начало в новото 49 ОНС, което надявам се, да бъде дадено от работещите хора. Реално и достижимо е, когато сме заедно. „Пътят от хиляди мили започва с първата крачка“.

Защо избрахте коалицията ЗАЕДНО?

Даниел Василев: Харесвам идеите на г-жа Ива Митева  и оценям високо нейното коректно поведение като народен представител в Народното Събрание. Всяка нейна реч е професионално премерена и конкретна. Г-н Каримански много пъти е задържал вниманието ми с ясните си и точни професионални обосновки и решения. Като човек, който се занимава със собствен бизнес, го оценявам високо. Той знае точно какво е необходимо на България по отношение на нормативна уредба и фискална политика. Да, всички виждаме спада в бизнеса, в производството, в търговията заради главоломно скачащите цени, едно неоправдано притискане на покупателя, оплакваме се, но не търсим решения. Изтормозени сме от несигурността, която ни завлича в един безкраен хаос. Може би защото четири по ред Народни Събрания не могат да излъчат редовно правителство. Смятам,че е време да се доверим на хора като г-жа Митева, като г-н Каримански, които знаят какво трябва да се направи, за да напуснем тази мъртва точка на политическо безвремие и икономическа немощ.

Как съставихте листата? Виждам,че в нея са представени само млади хора.

Даниел Василев: Това е така. Средната възраст на кандидатите за народни представители от  листата на коалиция ЗАЕДНО в Ямбол е под 40 години. Не искам да засегна по-възрастните ямболци. Те са наши родители, учители и приятели. Дали са много на нашия град и на нашата държава. Ние трябва да ги уважаваме, да се учим от техния опит, да не ги забравяме, но в младите има повече енергия, повече сили, повече борбеност. Младите имат по-различни идеи. Идеи подходящи за живота през 21 век. Всички те имат свой успешен бизнес, образовани са, имат желание да се учат и просперират.

Какви ще бъдат вашите приоритети в 49 ОНС ?

Даниел Василев : Коалиция ЗАЕДНО е извела в своята програма четири приоритета: икономически и финансов растеж на България, решение за проблемите в здравеопазването и социалните дейности, противодействие на битовата престъпност и корупцията и качествено образование, за да решим  и  проблемите на културата.

 За мен личен приоритет е спортът за деца, юноши и младежи. Ние отглеждаме едно поколение, което прекарва живота си затворено в помещение и вперило очи в монитора на компютъра или в екрана на телевизора. Това не е нормално. Това поколение трябва да спортува, да общува, да се учи на дисциплина. Спортът е категорична необходимост за човека.

Ще пожелаете ли нещо на своите избиратели?

Даниел Василев : Да! Но не само от мое име. От името и на останалите ми колеги, кандидати за народни представители в 49 ОНС. Защото ние сме екип с общи идеи и общи цели.

И то е?

По-хубаво бъдеще за нашите деца, за което трябва да се борим заедно!

Благодаря Ви за този откровен разговор, г-н Василев. Пожелавам Ви успех в предстоящите предсрочни парламентарни избори и нека той Ви съпътства.

Интервю на Ив. Петков