Засилени проверки от “Пътна полиция“ на товарни автомобили и автобуси

Акцията е по линия на TISPOL и се провежда от 23 до 29 юли на територията на цялата страна

Във връзка с членството на Република България в европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL и съгласно приетия план за провеждане на полицейски операции от 23.07.2018г. до 29.07.2018г. на територията на всички държави-членки ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите. В акцията ще участват също служители от криминална и икономическа полиция, както и представители на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите се налагат поради факта, че при възникване на тежко пътно произшествие с участието на товарни автомобили, последиците и броя на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътни инциденти. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, както и претоварването на автомобилите.

 

По време на проверките по метода “широкообхватен контрол” се осъществява контрол за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, наличието на винетен стикер за ползване на републиканските пътища, превоз на необезопасени товари, употреба на алкохол и упойващи вещества, документи на водачите и превозвания товар, правоспособност и други.