Заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Ямбол

Областният обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Ямбол проведе свое заседание под председателството на областния управител Димитър Иванов. Членовете на съвета приеха без забележки доклада за дейността на Областния обществен съвет за 2018 година и предложената Областна план-програма за превенция и противодействие на корупцията през 2019 година.

Областният обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията прие позиция по въпроси, поставени в изпратен от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество въпросник, във връзка с проект на тема: „Превенция на корупцията като елемент от националната сигурност в контекста на предстоящото влизане на Република България в Шенген“. Комисията в качеството си на национален орган по превенция на корупцията, в партньорство със Софийски форум за сигурност, участват в проекта и провеждат проучване за нагласите в обществото и готовността на органите на държавна и местна власт за присъединяване на Република България в Шенген. Посочва се също, че този проект ще съдейства за подобряване на механизмите за взаимодействие между институциите и би имал голям принос към предстоящото влизане на Република България в Шенген.

Като цяло анкетното проучване извежда изводите за добро сътрудничество и взаимовръзка в работата на институциите. Всяка една от тях посочва евентуални рискове и изразява готовност за работа в Шенгенското пространство.