Заседание на Областния медицински съвет

Областният медицински съвет  обсъди  въпроси касаещи дейността на общопрактикуващите лекари, работата на здравните заведения и взаимовръзката между тях и останалите институции в работата при извънредно положение и пандемична ситуация.

Ежедневен телефонен контакт и проследяване на здравното състояние на лицата поставени под карантина от личния им лекар, за това призоваха и препоръчаха от областния съвет. „Към момента разчитаме преди всичко на органите на МВР, за проверка спазването на карантината, но призовавам лекарите, които най-добре познават своите пациенти да помогнат в тази ситуация. Нужна ни е вашата активност и съпричастност“, каза областният управител Димитър Иванов. 66 са общопрактикуващите лекари в областта и 2 медицински практики. Към днешна дата поставените под 14 дневна карантина лица в област Ямбол са 458.

По отношение на изпратените и излезли проби за COVID 19 от пациенти от област Ямбол – всички 85 проби са отрицателни. Последните три дни са изпратени 9 проби, които също са отрицателни.

Според заповедта на здравния министър в ямболска област трябва да има 126 легла за лечение на болни с коронавирус в неусложнено състояние и 12 легла за интензивно лечение. Д-р Димитър Рунков, прокурист на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол  разясни, че леглата ги има и при усложнена ситуация и след преоборудване на отделения само в ямболската многопрофилна болницаможе да има до 120 легла за пациенти в нетежко и неусложнено състояние и до 12 интензивни легла. Към момента и медицинският персонал е достатъчен.

Бяха обсъдени и някой акценти от последните актуални заповеди на министъра на здравеопазването.

С цел осигуряване живота и здравето на гражданите „Всички лица, които се намират в закрити или открити обществени места са длъжни да имат поставена защитна маска за лице“, това е разпореждането на здравния министър от днес, 30 март.