Започва приемането на заявки за участие в юбилейното 25-то издание на „Кукерландия“

От 14 до 17 март 2024 г., за 25-та поредна година, Ямбол ще бъде домакин на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Общините Ямбол и Тунджа отново обединяват усилията си, за да превърнат юбилейното издание на фестивала в незабравим празник с още по-силна пъстрота и блясък.

Всички групи, желаещи да участват в Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол, 2024, подават заявки за участие по e-mail: yambol@bezistena.com или на пощенски адрес: 8600, гр. Ямбол, пл. „Освобождение“1, Безистен.

Крайният срок за подаване на заявките за участие е 31 януари 2024 година.

„Кукерландия“ е уникално българско събитие, което съхранява и популяризира нематериалното ни културно наследство и бележи по неповторим начин присъствието на България в културната карта на света. Това е единственият у нас ежегоден празник на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 година насам, в това число и по време на пандемията от COVID-19, когато по препоръка на здравните власти бяха ограничени единствено дефилетата. В идейната му основа са заложени характерните за Ямболския регион кукерски традиции, отличаващи се със специфика и богато разнообразие на маски, костюми, персонажи и игри, свързани с типичната за Сирната неделя обредност.

Юбилейното 25-то издание на „Кукерландия“ отново ще събере кукери, кукове, сурвакари, сирвишкаре, сурати, станчинари, мечкари, песяци, джамалари, камилари, старци, арапи, дервиши, бабугери от цяла България, както и гости от чужбина.

Фестивалът ще започне на 14 март с детски фолклорен празник „Аз съм кукерче“, в който ще участват маскарадни и фолклорни състави от детски градини, училища и читалища.

Конкурсната програма на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол, 2024 ще се проведе в два дни – 16 март (събота) и 17 март (неделя).

Общият награден фонд за фестивала е 18000 лева. За лауреатите са предвидени награда на кмета на община Ямбол (1000 лева и грамота), награда на кмета на община Тунджа (1000 лева и грамота), награди за цялостно представяне на маскарадните групи, награди за поддържане на местната традиция; награди за автентична маска, костюм и персонаж и др. Всяка група получава и диплом за участие. Пълна програма ще бъде публикувана след няколко седмици, а заявките може да изтеглите от тук:

https://yambol.bg/kukerlandiq-2024