Започват ремонтните дейности по обновяването на камбанарията на храм „Свети Георги“ в квартал „Каргон“

В близките дни започват ремонтните дейности по обновяването на вътрешната част на камбанарията на православен храм „Свети Георги“, който се намира в най-стария ямболски квартал – „Каргон“.

Парите за ремонта се събират чрез дарителска кампания, която продължава и в този момент, за да се набавят допълнителни средства и за довършителните дейности по реконструкцията.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански се включи в благородното начинание и  дари своята месечна заплата.

„Този храм е една от емблемите на Ямбол. Тази година се навършват 130 години от построяването на камбанарията и е хубаво, че ще успеем да я реконструираме“, каза отец Стоян, който служи в храма. Той благодари на Община Ямбол за постоянната подкрепа, както и на всички граждани, дарили средства за ремонт на камбанарията.

Според историци не храм „Света Троица“, а църквата „Свети Георги“ е най-старият православен храм в Ямбол, защото светецът воин е бил считан за закрилник на ямболските войнуци.

В „Свети Георги“ се съхраняват както мощи на светеца, така и негова чудотворна икона. Църквата притежава и красив иконостас, изработен в края на 19 век от майстори, представители на Дебърската школа.

            През вековете храмът е горял няколко пъти, но винаги е възстановяван от родолюбивите християни в Ямбол.