Екстремно състезание в Градския парк на Ямбол на откриването на новата пъмп-трак писта

В Градския парк на Ямбол, един от най-големите в България, беше открита първата пъмп-трак писта от този вид в страната. В слънчевия майски ден се събраха близо 50 деца от различни градове на България, за да изпитат нейните качества  и да покажат уменията си с тротинетка, скейтборд и велосипед. Децата се бяха събрали часове преди 11:00 и тренираха на пистата.

На откриването присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници Михаил Керемидчиев, Енчо Керязов и Васил Александров, общински съветници и много граждани, които се наслаждаваха на топлото време и детските спортни емоции.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански откри пистата: „Уважаеми състезатели, уважаеми гости, благодаря ви за интереса към това събитие! Изключително радостен съм, че младите хора в нашия град ще имат още едно място за спорт на открито, със свободен достъп. Искам да благодаря от сърце на ръководството на „Мебели Виденов“ за това, че още при първия разговор с тях се съгласиха да помогнат за реализирането на тази идея. И това доказва още веднъж, че бизнесът и Община Ямбол могат да работят заедно в полза на жителите на нашия град. Днес тази писта, която е единствена по рода си в България от този вид, е вече факт, изцяло финансирана от „Мебели Виденов“. Искам да помоля всички, които ще ползват това съоръжение, да го пазят, защото е направено с много желание и съм убеден, че ще донесе много радост и много спортни емоции на децата от нашия град. Искам да пожелая успех на всички състезатели! Спортувайте, прекарвайте повече време на открито и се забавлявайте!“

След приветствието на кмета започна екстремното състезание, организирано от Община Ямбол. То се проведе в четири категории: „Тротинетка“, „Маунтин байк“, „BMX“ и „Скейтборд“.

Първи се представиха състезателите с тротинетки.  С най-бърз резултат в тази категория беше четиринадесетгодишният Максим Димитров Бумбалов от ПМГ „Атанас Радев“ с време 7:43 секунди.

Втората група беше на състезателите с маунтин байк. В тази категория имаше най-голяма конкуренция. Най-висока скорост разви седемнадесетгодишният Даниел Ангелов Желев, ученик от СУ „Св. Климент Охридски“, който премина пистата за 6:60 секунди. Той беше и най-бързият състезател от всички.

Петима се надпреварваха с BMX. Най-добрият в категорията, постигнал време 7:40 секунди, беше Деян Даниел Куртев. Той е на 11 години и учи в ОУ „Алеко Константинов“ – Пловдив.

Сред скейтърите конкуренцията беше най-малка, но емоцията беше голяма. Радостин Енчев Керязов премина пистата най-бързо – 8:25 секунди. Той учи в ГСАГД „Кольо Фичето“ – Ямбол.

Момчетата бяха наградени от изпълнителния директор на „Мебели Виденов“ Димо Николов.

За най-атрактивно преминаваме на пистата беше отличен дванадесетгодишният Валентин Владиславов Тодоров от ОУ „П. Р. Славейков“ , а за най-малък участник – Ивайло Добромиров Иванов от ДГ „Пламъче“. Той е едва на петгодишна възраст, но премина пистата със завидно умение и самочувствие.

Организатори и състезатели се разбраха, че това е само първото от много бъдещи състезания. Децата останаха възхитени от спортното съоръжение и обещаха, че ще подобрят времето за преминаване на пистата още на следващото състезание. Екстремната надпревара премина в приповдигнато настроение, без контузии и повреди.