Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 г.

Над 34 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитието на пограничните области Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели

 

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 година. Чрез нея през следващите 7 години над 34 млн. евро ще бъдат инвестирани в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели.

Най-голям дял от програмния бюджет – близо 25 млн. евро, е насочен към инвестиции в интегрираното териториално развитие с фокус върху специфичните нужди на региона. По този приоритет ще бъдат подкрепени проекти в областта на туризма и други сектори.

Стратегическият проект по програмата е свързан с укрепване на капацитета на правоприлагащите органи от двете страни на границата в борбата с нелегалната миграция. Предвижда се 2 млн. евро да бъдат инвестирани в обучения и обмяна на опит, внедряване на иновативни практики за наблюдение и доставка на специализирано оборудване за областните дирекции на Министерството на вътрешните работи в областите Бургас, Хасково и Ямбол от българска страна, както и Одрин и Къркларели от турска.

Програмата ще подкрепя и малкия и среден бизнес чрез директна подкрепа на малки и средни предприятия в пограничните населени места. Общо 22% от общия ѝ бюджет е предвиден за мерки, чрез които организациите да намалят емисиите на парниковите газове, да повишат енергийната си ефективност и да стимулират развитието на кръгова икономика.

Предвижда се през първото тримесечие на 2023 г. да се проведе информационна кампания за представяне на условията за кандидатстване по отделните приоритети.