Държавни средства за активна социална политика

На Комисията по заетостта към Областен съвет за развитие, директорът на Дирекция Регионална служба по заетост Бургас Пенка Кирилова запозна присъстващите и медиите с новите моменти в Националния план за действие по заетостта.

За 2020/2021 година приоритетните групи са хората, които не учат, не работят и не са регистрирани в бюрото по труда, групата на продължително безработните е също приоритетна. За област Ямбол това са основно хора в общините Елхово и Болярово. Групата на младежите до 29 години, хората с трайни увреждания, както и студентите, които желаят да сменят своята работа също са обект на националните програми. Сумата, осигурена от държавния бюджет за тези социални програми възлиза на 73 000 000 лева.

Над 16 млн. лева, пък е сумата, определена по Програмата за предоставяне на  грижа в домашна среда. В нея ще бъдат включени 2400 лица. Това са лицата с увреждания над 80-90%, както и хората над 65 годишна възраст, които не са в състояние да се грижат сами за себе си и не са обект на други програми за подпомагане. Общините могат вече да предоставят заявките си за финансиране.

Областният управител Димитър Иванов призова структурите на агенцията по заетост и социалните служба по общини и на областно ниво, да бъдат по-активни по места в полза на гражданите, като се погрижат бенефициентите да бъдат своевременно информирани за възможностите, които им се предлагат по програми финансирани от държавата.