До 2 август стопаните на свине в обекти тип „заден двор“ на територията на община Ямбол следва да извършат доброволно клане на животните

Съгласно указания, изпратени от областния управител за прилагане на превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, община Ямбол информира стопаните на свине в обекти тип „заден двор“, че в срок до 2 август (петък) следва да извършат доброволно клане на животните.

Територията на община Ямбол попада в 20-километровата зона около индустриални ферми, в която трябва да се преустанови отглеждането на свине.

Мярката се въвежда във връзка с писмо на министъра на земеделието, храните и горите по повод проведено на 29 юли заседание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.

След изтичането на определения срок (2 август) ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентен орган – Областна дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139а от Закона за ветеринарномедицинската дейност.