Доц. Кунчев: Трябва да издържим март месец

Няма доказан смъртен случай от спорната партида на ваксината на „АстраЗенека“. Това заяви в ефира на Нова телевизия националният здравен инспектор. доц. Ангел Кунчев.

„За нея дойде информация от няколко страни, че причинява нежелани реакции, сред които и тромбоза“, подчерта той. Държавният здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера е дошла подобна информация и от Италия. Кунчев коментира и информацията, че и у нас е починал човек, след като е бил ваксиниран, но няма причинно-следствена връзка между това.

Доц. Кунчев заяви, че не може да каже нищо конкретно за фаталния случай на българин след ваксинация. „Не зная какво е имал предвид здравният министър. „За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми. Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример, когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия. Беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълби“, разказа доц. Кунчев.

Попитан дали хората отново ще бъдат готови за затваряне на държавата, той заяви, че в 4-5 области не се налага затваряне, но в останалите са нужни мерки.

„Умората от пандемията става много голяма. Хората не искат да слушат факти. Мили хора, нито щаба, нито РЗИ произвеждат вируси или ги разпространяват. Много е трудно в тази ситуация да угодиш на всички“, каза още той.

„Ако наложим тежък локдаун това не означава, че няма да има висока заболяемост. Пример за това е Гърция“, смята доц. Кунчев.

„Ограничаваме пандемията. Продължавам да казвам, че при такъв тип събития, всичко влияе – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса, защото те се оказаха водещи. Характеристиката на британския щам доведе до това, че се вдига заболеваемостта  и то навсякъде. Тя почна от Англия, в момента на Балканите и в Източна Европа е най-висока“, подчерта той.

По думите му най-натоварените болници могат да станат специализирани за COVID. „Правили сме го, но според мен това няма да се наложи. Трябва да издържим март месец, защото той е върхът на натоварване на третата вълна и след това нещата ще започнат да отслабват“, категоричен е той.

novini.bg