Доктор Тотко Найденов получи Почетен знак „Герб на община Ямбол“ навръх 75-годишния си рожден ден

Уважаваният лекар, публицист и енциклопедист д-р Тотко Найденов, който е роден в Ямбол, беше удостоен с Почетен знак „Герб на община Ямбол“ навръх своя 75-годишен рожден ден. Наградата му беше връчена от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов при представянето на неговата нова автобиографична книга „Изтанцувай живота си“.

Събитието, уважено от много приятели, колеги и съмишленици на д-р  Найденов, се състоя в сградата на Регионалната библиотека „Г. С. Раковски“.

„Ямбол трябва да се гордее с емблематичните си личности, част от които е д-р Тотко Найденов. Неговият принос към медицината, публицистката и журналистиката няма как да не останат в културното наследство на България и съм щастлив, че тази вечер имах възможността да отпразнувам заедно с него рождения му ден,“ коментира Енчо Керязов.

Срещата премина през много разкази за различните етапи от живота на д-р Найденов, споделени от самия него. Някои от тях забавни, други – не толкова, но всички говориха отлично за богатия му житейски и професионален опит.

Д-р Тотко Найденов е роден на 23 март 1948 г. в град Ямбол, където преминават детските и юношеските му години. След дипломирането си работи шест години в Ямболската окръжна болница, в Кардиологичното отделение и в Окръжна поликлиника като участъков терапевт.

Той е автор на над 55 документално – публицистични, белетристични и исторически книги, предимно на лекарска тематика.

Създател е и на някои професионално-съсловни празници: Ден на българския лекар, Нилови дни и Деня на Спасението.

Награждаван е и с „Почетен знак – златен“ на Министерството на здравеопазването, на Българския лекарски съюз, както и на „Мати Болгария“.