Днес празнуват …

На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и спътник на св. Климент Охридски.

Днес имен ден имат всички с имената Бисер, Бисера, Наум.

Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания.

Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и биологичен.

Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството. След смъртта на Методий, Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.

Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.