Детско полицейско управление и превенция на водния травматизъм

dav

През периода 15-18 май 2017г., БЧК-Ямбол реализира поредния цикъл от обучения, насочени към ученици от пети клас в четири общини на Област Ямбол, включени в Националната програма на МВР „Детско полицейско управление”.
Темите, върху които бе поставен акцент бяха свързани с превенцията на водния травматизъм, мерките за оказване на помощ и самопомощ при воден инцидент.


По време на обученията децата проявиха голяма активност при обсъждането на конкретни случаи с инциденти във водата, дадени от самите тях. С помощта на специалиста, отговарящ за водноспасителната дейност в Областната организация на БЧК – Добриела Праматарова, учениците успяха да достигнат сами до някои от причините за трагични инциденти с деца, особено в неохраняемите водоеми, намиращи се във вътрешността на страната.
Като резултат от проведените обучения с ученици от четирите Детски полицейски управления: ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Роза, община Тунджа, СУ „П. К. Яворов” – град Стралджа, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Елхово и ОУ „Любен Каравелов” – град Ямбол, можем да направим извод, че темата за водната безопасност и мерките за оказване на първа помощ при воден инцидент е интересна и полезна както за тях самите, така също и за техните учители. Общият брой на обхванатите ученици и учители е 80.
По време на тематичните срещи участваха и полицейски служители от съответните общини.

dav