Депутатите решиха за военната помощ за Украйна

Народното събрание прие предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за „оказване на военнотехническа помощ на Украйна”.

При гласуването „за”  бяха 200 депутати, „против” бяха 16, въздържа се един. Управляващата коалиция остана цяла.

Предложението на „Продължаваме Промяната” предвижда възможност за подкрепа за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно през българското пристанище Варна; засилване на енергийното сътрудничество и доставки на електроенергия и природен газ за Украйна; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

По темата имаше внесени три предложения – на „Продължаваме Промяната”, ГЕРБ и „Демократична България”. По-рано народните представители отхвърлиха предложението на „Демократична България”.

При прегласуване 79 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 50 депутати, а 71 се въздържаха. Предложението на „Демократична България” включваше възможност за доставяне на оръжия за украинската армия.